Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Attica Bank: Εντός των επόμενων ημερών η αξιολόγηση της DBRS για τιτλοποίηση Omega και Ηρακλή

Ελένη Βρεττού

Ελένη Βρεττού

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να φτάσει στα χέρια της Ελένης Βρεττού, CEO της Attica Bank, η αξιολόγηση της DBRS για την τιτλοποίηση Omega των 1,3 δισ. ευρώ. Ηδη η διοίκηση έχει ενημερωθεί προφορικά από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου ότι ο «λογαριασμός» είναι στα 300 εκατ. ευρώ με μία απόκλιση συν-πλην 5%.

Η αξιολόγηση είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Attica Bank, αφού θα γνωστοποιηθεί πόσα κεφάλαια απαιτούνται και αν δύναται να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Και με βάση αυτήν την αξιολόγηση της DBRS, η κα Βρεττού θα ετοιμάσει το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας, με στόχο να υποβληθεί στην ΤτΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως και το capital plan για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση της DBRS καθώς ανέλαβε το έργο της αξιολόγησης των τιτλοποιήσεων τον περασμένο Απρίλιο. Ο οίκος επανήλθε πολλές φορές ζητώντας νέα στοιχεία από την Attica  ξανά και ξανά και μάλιστα έκανε λόγο «για πλημμελή ενημέρωση» όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr.

Ο τελικός λογαριασμός των τριών τιτλοποιήσεων -Omega, Astir  1 και 2- θα καθορίσει και τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας των μηχανικών ώστε αυτή να επανέλθει στην κανονικότητα.

Για  την ένταξη των τριών τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα «Ηρακλής»,  η Attica Bank   η τράπεζα θα πρέπει να λάβει πρόσθετες προβλέψεις συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. να αφορούν την τιτλοποίηση Omega των 1,3 δισ. ευρώ, ώστε τα senior ομόλογα  να λάβουν την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-). Και ακόμα για την τιτλοποίηση Metexelixis, η οποία δεν θα ενταχθεί στον «Ηρακλή», απαιτούνται προβλέψεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προηγούμενο capital plan, η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 365 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων, αφού το πιθανότερο είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες να καλυφθούν τμηματικά.

Διαβάστε επίσης

Attica Bank: Οι ασκούντες πολιτική καλούνται να λάβουν στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα

ΤΧΣ: Στην τελική ευθεία η πρόσληψη συμβούλων για την αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας