Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

O Erdogan προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον Putin

O άνδρας που θεωρείται ύποπτος για την δολοφονία του κυβερνήτη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του από τουρκικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με τη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο διώκεται, γνωστοποίησε σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, που πολεμούσε σε μια ταξιαρχία Τουρκoμάνων με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στη Σμύρνη με κατηγορίες που δεν σχετίζονταν με την υπόθεση, ωστόσο ένα δικαστήριο αποφάσισε τον Μάιο ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του.

Η δίωξη του Τσελίκ ήταν ένα πάγιο αίτημα της Μόσχας. Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan ζήτησε συγγνώμη σε μια επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Συγγνώμη Ερντογάν σε Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Με διάθεση μεταμέλειας και εκφράζοντας τη θλίψη του για το θάνατο του πιλότου του ρωσικού μαχητικού, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απολογήθηκε για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους τύπου Su-24, περίπου επτά μήνες μετά το επεισόδιο, το οποίο στάθηκε η αιτία για τη δημιουργία ενός ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ερντογάν “εξέφρασε τη βαθιά του συμπόνια και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του νεκρού Ρώσου πιλότου και ζήτησε συγγνώμη”, ενώ στην ίδια επιστολή, εκφράζοντας την επιθυμία για αναθέρμανση των σχέσεων με τη Μόσχα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει “Δεν είχαμε ποτέ την επιθυμία ή τη συνειδητή πρόθεση να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσία”, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία “φίλη και στρατηγικό εταίρο”.

Ο Ερντογάν στην επιστολή του δήλωσε επίσης πως η Άγκυρα συμμερίζεται τον πόνο της απώλειας με την οικογένεια του αντισμήναρχου Όλεγκ Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η Τουρκία πονάει με το θάνατό του, ενημερώνοντας παράλληλα σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για τον φερόμενο ως ύποπτο για το θάνατο του Πεσκόφ.

Ο Τουρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως η τουρκική πλευρά αψήφησε τους κινδύνους και έκανε σημαντική προσπάθεια για την ανάσυρση της σορού του Ρώσου πιλότου από τη συριακή αντιπολίτευση, μεταφέροντάς την στην Τουρκία, ενώ επισήμανε πως ακολουθήθηκε η απαραίτητη στρατιωτική και θρησκευτική διαδικασία.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται επίσης πως η Άγκυρα συμπεριφέρθηκε στην οικογένεια του νεκρού πιλότου σαν να επρόκειτο για τουρκική οικογένεια και «είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να ανακουφιστεί ο πόνος και η σοβαρότητα της καταστροφής που σημειώθηκε».

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή και να προχωρήσει η συνεργασία με τη Μόσχα για θέματα τρομοκρατίας.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το πρωί της Τρίτης 24 Νοεμβρίου 2015, η τουρκική πολεμική αεροπορία ισχυριζόμενη πως παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και μετά από 10 προειδοποιήσεις, προχώρησε στην κατάρριψή του Ρωσικού μαχητικού, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση κοντά στη συροτουρκική μεθόριο.

Ο πιλότος Όλεγκ Πεσκόφ παρότι κατάφερε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης έπεσε στα χέρια Τουρκομάνων ανταρτών, οι οποίοι τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

Ο αρχηγός της ομάδας των ενόπλων, Αλπαρσλάν Τσελίκ, παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο θάνατο του Ρώσου πιλότου, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι Τούρκος πολίτης, ακραίος εθνικιστής και μέλος των «Γκρίζων Λύκων».

Αξίζει να σημειωθεί πως μολονότι ο Τσελίκ είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το θάνατο του Πεσκόφ, αλλά μόνο για την κατοχή όπλων, με το συνήγορό του να υποστηρίζει ότι ήταν αδύνατο να καθοριστεί ποιος ακριβώς ήταν ο εκτελεστής του Πεσκόφ την ώρα που το περιστατικό σημειώθηκε σε εμπόλεμη ζώνη.

Η «συγγνώμη» Ερντογάν έρχεται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την Τουρκία καθώς τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα που έχει δεχθεί στα εδάφη της, σε συνδυασμό με το ψυχρό κλίμα που επικρατεί με τη Ρωσία έχουν επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στο τουρισμό της που “βλέπει” τον αριθμό των επισκεπτών να μειώνεται διαρκώς.