Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του παραβόλου των €20.000 για τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ

Συμβούλιο της Επικρατείας

Αντισυνταγματικό είναι το παράβολο των 20.000 ευρώ που, με το νέο νόμο, καλούνται να πληρώσουν όσα κόμματα θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή στις Ευρωεκλογές.

Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα 21» Zώης Μπέχλης, σε προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την αίτηση του που προσδιοριστηκε να συζητηθεί στις 2 Απριλίου, ζητα να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 5083/2024 για την επιστολική ψήφο, κατά το σκέλος που ορίζει ότι τα κόμματα για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές (9 Ιουνίου 2024) πρέπει να καταβάλουν ηλεκρονικό παράβολο 20.000 ευρώ.

Διαφορετικά, η αίτηση συμμετοχής στις Ευρωεκλογές θα θεωρηθεί απαράδεκτη. Εάν το κόμμα ή ο συνδυασμός λάβει ποσοστό τουλάχιστον 1,5%, τότε το ποσό θα επιστραφεί.

Ο απόστρατος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έλαβε 35.000 ψήφους, υποστηρίζει στην αίτηση του ότι αδυνατεί οικονομικά να πληρώσει το παράβολο και μιλά για αντισυνταγματικότητα του καθώς, όπως αναφέρει, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και το εκλογικό δικαίωμα των πολιτών.

Οπως υποστηρίζει στην αίτηση ακύρωσης, παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία εκφράζεται μέσω της ελεύθερης συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση φαλκιδεύεται και κακοποιείται βάναυσα.

Διαβάστε επίσης:

Κολωνός: Την καταδίκη της μητέρας της 12χρονης για μαστροπεία πρότεινε η εισαγγελέας

Μάνδρα: Οριστικά αθώα η Ρένα Δούρου για τις φονικές πλημμύρες

ΣτΕ: Προσφυγή πυρόπληκτων κατά του Πολεοδομικού Σχεδίου σε Μάτι, Μαραθώνα και Ραφήνα