Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

«Πονοκέφαλος» η Airbnb και για τους φοιτητές που αναζητούν στέγη – Απίστευτες οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών

ενοικιο

Έως και 300 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ένας υποψήφιος ενοικιαστής για μια γκαρσονιέρα παλιάς κατασκευής, δίνοντας παράλληλα έως και 6 ενοίκια προκαταβολή, βάσει των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η περιορισμένη διαθεσιμότητα κατοικιών, εξαιτίας της ευρείας απήχησης και λειτουργίας της Airbnb στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, μια παλιά γκαρσονιέρα στην Κρήτη είναι πιθανό να φτάνει ακόμη και τα 300 ευρώ, ενώ και για δυάρια και δη τα μη ανακαινισμένα, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 350 – 400 ευρώ, σε Ρέθυμνο και Χανιά. Επιπλέον, απολαμβάνοντας την άνεση που τους δίνει η γνώση ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να εξασφαλιστούν όσο τον δυνατόν περισσότερο. Η νέα απαίτηση που ακούγεται αρκετά συχνά είναι οι φοιτητές να δίνουν 5 με 6 ενοίκια προκαταβολικά.

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν «πονοκέφαλο» στους υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειές τους, ενόψει της ανακοίνωσης των βαθμολογιών των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, διαδικασία που θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα αναζήτησης κατοικίας, καθώς πολλοί από τους εξεταζόμενους, που θα περάσουν σε κάποια σχολή, θα κληθούν να φύγουν μακριά από το σπίτι τους.

Η διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης του κατάλληλου σπιτιού για τον φοιτητή ήταν πάντοτε σύνθετη. Τα πράγματα όμως έχουν δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό, αφού τόσο η διαθεσιμότητα, όσο και οι τιμές των διαθέσιμων κατοικιών έχουν φτάσει σε ακραία σημεία, εξαιτίας της ευρείας εμφάνισης του φαινομένου Airbnb, που εμπεριέχει πολλές από τις διαθέσιμες κατοικίες ως τουριστικά καταλύματα, αποκλείοντας από τη δυνατότητα στέγασης ένα μεγάλο μέρος νέων φοιτητών που αναζητούν κατοικία για ένα διάστημα ετών.

Πρόσφατα, μέσα από μια έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι, στην Αθήνα, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια αύξηση που αγγίζει το 33%, κατά το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το 2018. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα εγχείρημα ήδη δύσκολο για τις οικογένειες που αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν εκτός σπιτιού, συντηρώντας ουσιαστικά ένα σπίτι επιπλέον, γίνεται, με τα νέα δεδομένα, σχεδόν ακατόρθωτο να αντιμετωπιστεί.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για εκτόξευση των τιμών, η οποία οφείλεται στο γεγονός της πολύ περιορισμένης, πλέον, διαθεσιμότητας των κατοικιών, η οποία, ανά περιπτώσεις, φτάνει σε ακραία σημεία, με τους φοιτητές να μην μπορούν πραγματικά να βρουν που θα μείνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κρήτη, η οποία μοιάζει πλέον απροσπέλαστη, σε ό,τι αφορά τις διαθέσιμες κατοικίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι οικογένειες καταλήγουν σε αδιέξοδο, καθώς για τους περισσότερους είναι αδύνατο να μπορέσουν αν ανταπεξέλθουν στα αυξημένα οικονομικά βάρη, που επιφέρει η ενοικίαση ενός σπιτιού με τα νέα δεδομένα.

Ταυτόχρονα με την «μόδα» του Airbnb, ανασταλτικά στην εύρεση κατοικίας φαίνεται ότι αποτελεί και η απουσία εργασιών ανέγερσης κατοικιών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η διαθεσιμότητα σε δυάρια και γκαρσονιέρες.

Μιλώντας στο e-kriti.gr, ο Μιχάλης Σαμψών, μεσίτης από το Ρέθυμνο, επεσήμανε ότι σημαντικό κώλυμα στην εύρεση κατοικίας από τους φοιτητές αποτελεί το γεγονός ότι όλοι αναζητούν σπίτια προς ενοικίαση περιμετρικά του κέντρου, την ώρα που σε άλλες περιοχές, όπως του Γάλλου στο Ρέθυμνο, οι διαθέσιμες κατοικίες είναι περισσότερες.

Φυσικά, κυρίαρχο παραμένει το πρόβλημα των ιδιαίτερα υψηλών ενοικίων, που υποστηρίζονται από την περιορισμένη διαθεσιμότητα κατοικιών, εξαιτίας της Airbnb. Τα υψηλά ενοίκια, μάλιστα, πολύ συχνά δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα της κατασκευής του σπιτιού, όπως τόνισε ο κ, Σαμψών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται πια στην καλοκαιρινή περίοδο, όπως συνέβαινε στην αρχή της λειτουργία της Airbnb στη χώρα μας. Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες πλέον διαθέτουν τα ακίνητά τους στην τουριστική πλατφόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται συνολικά τα ενοίκια, συμπαρασύροντας και την φοιτητική στέγαση.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι τα ίδια προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί, οι οποίοι παίρνουν μετάθεση για άλλα μέρη και συναντούν σημαντικότατες δυσκολίες στην εξεύρεση σπιτιού.