Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Βερολίνο: Ελλάδα και Τουρκία να μπουν σε απευθείας συνομιλίες – Να αποφύγουν και οι δύο πλευρές την όξυνση

Ενεργειακή κρίση: Υπέρ του ευρωπαϊκού συντονισμού η Γερμανία

Άνγκελα Μέρκελ

Τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις οποίες συζητήθηκε η «ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης και για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η καγκελάριος μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Ερντογάν και ότι ασφαλώς μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση μας έχει αναφερθεί εδώ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφής: αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία. Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση.

» Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή είναι η θέση την οποία η καγκελάριος -είναι βεβαίως και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης- υποστήριξε σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Βερολίνο εφαρμόζει πολιτική ίσων αποστάσεων, σε αντίθεση με την Γαλλία, η οποία έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν θέλει να εκφράσει περαιτέρω αξιολόγηση για το θέμα και πρόσθεσε:

«Η καγκελάριος μίλησε και με τις δύο πλευρές της – αν θέλετε – διένεξης. Είναι σημαντικό και οι δύο εμπλεκόμενοι να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδιώξουν μια λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων σε απευθείας συνομιλίες. Η έκκλησή μας για αυτό απευθύνεται και στους δύο και αυτό υπηρετούν και τέτοια τηλεφωνήματα, όπως τα πραγματοποίησε χθες η Καγκελάριος».

Ερωτηθείς εάν η αποστολή γαλλικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή συμβάλλει στο να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ενημερωθεί σχετικά. «Ισχύει αυτό που είπα, ότι πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε.