Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Πιερρακάκης: Τα επτά έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Διαζύγια, ατομικές επιχειρήσεις, διπλώματα οδήγησης και μεταβιβάσεις ακινήτων με ένα κλικ

Κυριάκος Πιερρακάκης

Στα επτά απτά αποτελέσματα-εξελίξεις αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του 4ου Athens Investment Forum που συνδιοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Vertical Solutions, λέγοντας ότι αποτελούν την «καλύτερη δυνατή απόδειξη για το τι έπεται γιατί όλα όσα έχουν γίνει είναι μόνο η αρχή».

Μιλώντας για την χρηματοδότηση του Tαμείου Ανάκαμψης είπε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για έναν game changer για την Ελλάδα, ένας καταλύτης τεράστιων αλλαγών».

Όπως ανέφερε ενδεικτικά:

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε επτά παραδείγματα «σε σχέση με το πώς πιστεύουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός παίζει μεγάλο ρόλο ως καταλύτης αναπτυξιακής διαδικασίας».

Παράδειγμα πρώτο: οι έξυπνες πόλεις. Το ανακοινώσαμε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με συνολικό μπάτζετ 320 εκατ. ευρώ, που αφορά όλους της χώρας για όλα τα εργαλεία που λείπουν αυτήν την στιγμή από τους δήμους και τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα του δημότη.

Παράδειγμα δεύτερο: οι έξυπνες υποδομές. Πρόκειται για μια επένδυση μεγαλύτερη από 174 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Παράδειγμα τρίτο: έξυπνες γέφυρες. «Είναι μια συνέργεια με ΤΕΕ» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Όπως επεσήμανε αυτό το έργο θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του επιπέδου ασφαλείας και αξιοπιστία των υποδομών και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα στοχευμένο πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει σε ό,τι αφορά στις γέφυρες να έχουμε real time πραγματικά στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την στατικότητα και τις δυνατότητες που έχουν οι υποδομές»

Παράδειγμα τέταρτο: μικροδορυφόροι. Είναι ένα έργο 161 εκατ. ευρώ, «η Ελλάδα θα είναι ίσως η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα συμμετάσχει στο σχέδιο του επιτρόπου Μπρετόν. Οι μικροδορυφόροι είναι χρήσιμοι όχι μόνο για την παρακολούθηση της γης για τους επιστήμονες αλλά και για τις τηλεπικοινωνίες». Ήδη, υπεγράφη μια πρώτη ΚΥΑ «που επιτρέπει σε μικροδορυφόρους που μπορούν να παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες να εκπέμψουν και στην χώρα μας, κάτι που θα τονώσει και την κάλυψη και το ανταγωνισμό».

Παράδειγμα πέμπτο: τα ασύρματα δίκτυα 5G στο Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων – ένα έργο 130 εκατ. ευρώ «που θα καλύψει 2.011 χιλιόμετρα της χώρας θα καλυφθούν από κεραίες 5G ως μια απαραίτητη υποδομή για να μπορέσουμε να έχουμε αυτόνομα οχήματα όπως φορτηγά».

Παράδειγμα έκτο: η δημιουργία υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια το οποίο λύνει ένα πρόβλημα της αγοράς και έτσι «κομμάτια της εξίσωσης των τηλεπικοινωνιών στην χώρα μας να ξεκινήσουμε τα επιλύουμε» σημείωσε ο υπουργός.

Παράδειγμα έβδομο: ο ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα έργο πάνω από 300 εκατ. ευρώ με την μορφή συγκεκριμένων προγραμμάτων από τον χώρο της κυβερνοασφάλειας, του cloud τα οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες αιχμής ή και όχι τόσο αιχμής ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τέσσερα πράγματα» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «ψηφιακές δημόσιες, τηλεπικοινωνίες, δεξιότητες και ψηφιακή οικονομία».

Όπως επεσήμανε ο υπουργός «όλα τα προγράμματα, τα 455 έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι αναγκαία κομμάτια, αναγκαίες μεταβλητές μια εξίσωσης η οποία αθροιζόμενη θα αποτελέσει πραγματικά ένα game changer για την χώρα μια μεγάλη αλλαγή και ποσοτική και ποιοτική. Δημιουργεί ένα κράτος που συμβολίζει και λέει στους πολίτες ότι τους σέβεται. Αυτή η στρατηγική είναι η απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού κι όλων ημών. Είναι μια εκκρεμότητα που έγινε αναγκαιότητα κι όλα αυτά θα γίνουν μέσα σε λίγα χρόνια».

Διαβάστε επίσης:

Περδικάρης: Ιστορική ευκαιρία για την χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης: Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να γίνει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ