Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

O Αλέξης τα ρίχνει (μέσω ΕφΣυν) στον Λαφαζάνη για τη #Ρωσική_Δραχμή – “Άσε τις προβοκάτσιες” απαντά ο πρώην υπουργός

Με ένα δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για όσα διεμείφθησαν περί ρωσικής δραχμής, στον πρώην υπουργό του, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Εκείνος όμως του απαντά με την προειδοποίηση ότι όσοι πάνε να στήσουν προβοκάτσιες και παγίδες, θα πέσουν οι ίδιοι μέσα και θα τις πληρώσουν!

Στο μακροσκελές δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναλύεται πώς έφθασε στα αφτιά του Γάλλου Προέδρου η ιδέα περί εκτύπωσης της νέας δραχμής στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το περιβόητο βιβλίο των δύο δημοσιογράφων της Le Monde, ο Putin είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνία με τον Francois Hollande : «Οφείλω να σου δώσω μια πληροφορία. Η Ελλάδα μάς ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, καθώς δεν έχουν πλέον νομισματοκοπείο για να το κάνουν». Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να πρόσθεσε: «Ηθελα να το γνωρίζεις, ώστε να γνωρίζεις καλά πως δεν αποτελεί δική μας επιδίωξη».

«Τα λόγια αυτά είναι όσο ασαφή χρειάζεται», σχολιάζει ο συντάκτης της Εφημερίδας των Συντακτών, επισημαίνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν ξεκαθαρίζει στην επίμαχη συνομιλία ποιος Ελληνας μετέφερε σε ποιον Ρώσο αξιωματούχο αυτό το ερώτημα.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, στα κρίσιμα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, η ΕφΣυν παραθέτει τις επαφές που είχε στις 18 Ιουνίου με σημαντικούς παράγοντες της Ρωσίας μαζί με τον τότε υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, μεταξύ των οποίων τον επικεφαλής της Gazprom Αlexey Miller. Στο πλαίσιο τον ίδιων επαφών ο έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, παρουσία του Sergei Anatolievich Storchak, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Storchak είχε δηλώσει στο Reuters ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός έρχεται στη Ρωσία μάλλον για τη συζήτηση κοινών πρότζεκτ παρά προς αναζήτηση χρημάτων. […] Δεν υπάρχουν αιτήματα για οικονομική βοήθεια». Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Vladimir Dimitriev, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας.

Όπως πάντα μεταφέρει τα γεγονότα η Εφημερίδα των Συντακτών, στα “πηγαδάκια” μετά το τέλος της συνάντησης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ρώτησε τον τραπεζίτη: «Αλήθεια, μπορείτε εσείς να τυπώσετε χρήμα άλλης χώρας;»

«Η παρέα “πάγωσε”», περιγράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα. «Ο τραπεζίτης με αμήχανο ύφος αλλά χαμογελώντας απάντησε καταφατικά. “Και πώς το στέλνετε;” συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης. Οι συμμετέχοντες γελούσαν πια κανονικά. “Και με γαϊδουράκια, μπορούμε” απάντησε ο τραπεζίτης», με τη συζήτηση να λήγει εκεί.

Σύμφωνα πάντα με την Εφημερίδα των Συντακτών η στιχομυθία «προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά θεωρήθηκε όχι και τόσο σημαντική». «Θα ακολουθούσε άλλωστε και η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο. Και εκεί κατέστη σαφές ότι ο Putin θεωρούσε πως όποια απόφαση κι αν έπαιρνε η Ελλάδα, θα έπρεπε να βρίσκεται σε συνεννόηση με τους δανειστές της. Η ελληνική ηγεσία είπε τότε στον Ρώσο πρόεδρο ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια έξοδο από την ευρωζώνη.

Στο δημοσίευμα παρατίθεται και τι συνέβη στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Vladimir Putin μία μέρα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, όταν ο πρωθυπουργός διέκοψε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να μιλήσει με το Ρώσο πρόεδρο. O Aλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να παρίσταται και αυτός στο τηλεφώνημα με ανοικτή ακρόαση, κατά το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι προς τον συμφέρον ούτε της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε του λαού της, ούτε της Ρωσίας. Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα είχε ξεκαθαριστεί τότε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την έξοδό της από την ευρωζώνη», σημειώνει με στόμφο η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η απόπειρα αυτή να πέσουν οι ευθύνες των συζητήσεων για τη ρωσική δραχμή αποκλειστικά στο πρόσωπο του πρώην υπουργού δεν έμεινε αναπάντητη από τον ίδιο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ όσον αφορά τις “πληροφορίες” για το πρόσωπο μου είναι ανυπόστατο, υποβολιμαίο και δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας.

«Ουδέποτε ασχολήθηκα με την κοπή χρήματος είτε από το Νομισματοκοπείο, όπως κάποιοι συκοφατικά διέδιδαν παλιότερα, είτε από τη Ρωσία. Οι στόχοι αυτής της παραφιλολογίας είναι απόλυτα κατανοητοί από το λαό», υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζάνης και ακολούθως “φωτογραφίζει” προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα:

«Όσοι διοχετεύουν αυτές τις δήθεν “πληροφορίες” και κατασκευάζουν σενάρια δεν θέλουν να πλήξουν, όπως κακώς πιστεύουν ότι πλήττουν, μόνο το πρόσωπο μου άλλα πρώτα απ’ όλα και κυρίως το αίτημα που γίνεται όλο και πιο επιτακτικό για μετάβαση της χώρας μας στο εθνικό νόμισμα στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος. Όπως θέλουν να πλήξουν και την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας την εθνική της κυριαρχία και μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωτερικών προσανατολισμών, πράγματα για τα οποία αγωνίζεται η ΛΑ.Ε., συναντώντας όλο και ευρύτερη λαϊκή απήχηση και δυναμική.
Κάνουν λάθος, όμως, όσοι πιστεύουν ότι με βρώμικες μεθοδεύσεις μπορούν να ανακόψουν μια αναπότρεπτη, έξω από τη φυλακή του ευρώ, αντιμνημονιακή πορεία της χώρας.
Να είναι βέβαιοι οι κύκλοι εκείνοι που διοχετεύουν δήθεν “πληροφορίες” σε μέσα ενημέρωσης, για να στήσουν προβοκάτσιες και παγίδες, πως θα είναι οι ίδιοι που θα πέσουν μέσα και θα τις πληρώσουν».

Διαβάστε ακόμη: Το νέο νόμισμα του… Twitter είναι από χθες η #Ρωσική_Δραχμή! Χαμός με Hollande -Αμηχανία στο Μαξίμου