Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Αδιάφορα σφυρίζει η Κυβέρνηση

Αχτσιόγλου

Έφη Αχτσιόγλου (Φωτογραφία Αρχείου)

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 18%, που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Θεσμούς. Ωστόσο, σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος, η Κυβέρνηση, επέλεξε να “κάνει τα στραβά μάτια”, υποστηρίζοντας πως η απόφαση έχει δυνητικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, κάτι όμως που δεν ισχύει.

Οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, αποφάσισαν να γνωμοδοτήσουν σε ένα νομοσχέδιο που έχει σκοπό περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, την νομοθεσία και την νομολογία των δικαστηρίων της χώρας.

Οι συντάξεις, θα έχουν περικοπή μέχρι 18%, τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές. Σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολόγητου, μάλιστα, υπολογίζεται στο περίπου μείον 1,5 σύνταξη από κάθε συνταξιούχο. Πάνω από 1 εκ. συνταξιούχοι, θα έχουν μείωση από 45 μέχρι 350 ευρώ. Κοινώς, πολλοί θα χάσουν και 2,5 ή 3 συντάξεις, με συνολικές απώλειες 3.000 ευρώ.

Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις μειώσεις αυτές που έρχονται, ούτε καν οι έχοντες αναπηρικές συντάξεις. Μάλιστα, οι υψηλές κύριες συντάξεις με μεγάλες προσωπικές διαφορές έως 40%, ως επί το πλείστον δηλαδή των γιατρών, δικηγόρων κλπ., δεν θα έχουν καμία μεγάλη πτώση, αφού έχει κλειδώσει σαν ταβάνι το 18%. Άρα, η προσωπική διαφορά, θα κόβεται τόσο, ώστε να μην μειώνεται πάνω από 18%. Σε υψηλές συντάξεις, μπορεί η μείωση να φτάσει μέχρι και 330 ευρώ.

Πριν μερικές, μόλις, ημέρες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είχε παραδεχτεί ότι οι μειώσεις της προσωπικής διαφοράς θα φτάσουν μετά από δύο χρόνια έως και το 1/3 των συνταξιούχων. Όμως, το 18% θα αποτελέσει ταβάνι προστασίας και για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες απώλειες, ακόμα και εκεί που οι προσωπικές διαφορές φτάνουν το 40% της σύνταξης. Στο περίπου, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το 9% θα αποτελέσει το μέσο όρο των απωλειών.

Πάντως, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οφείλει να γνωμοδοτεί σε κάθε νομοσχέδιο, ειδικά σε ότι έχει σχέση με συνταξιοδοτικά του Δημοσίου. Το προαναφερόμενο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, περιλαμβάνει προστασία στην ατομική περιουσία του καθενός. Τόσο τον μισθό των εργαζομένων, όσο και τις συντάξεις των ανθρώπων που δεν δουλεύουν πλέον. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε και αντίθετο από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι περικοπές.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου επί των συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων, είναι πολύ σημαντική για την Κυβέρνηση, έχοντας δεσμευτικό χαρακτήρα. Άρα, δεν θα έπρεπε να προχωρήσει καθόλου το σχέδιο αυτό της Κυβέρνησης στη Βουλή. Πάντως, σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος, παρά την απόφαση της Ολομέλειας, η Κυβέρνηση προχώρησε τα σχέδια της στις περικοπές, όπου τότε έγινε λόγος για δυνητικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό. Για αυτό, σύμφωνα με αυτήν, λέγεται και γνωμοδότηση, έχοντας σε αυτό και την υποστήριξη κάποιων καθηγητών Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα Χανιά θα πέσει η αυλαία για τη Μαίρη Τσώνη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μήνυμα που έλαβε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, οι νέες δουλειές της Pitch και ο νέος πλειστηριασμός ακινήτου του Λαινόπουλου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπερταμείο: Οι προτιμήσεις της Ράνιας Αικατερινάρη (εκτός από τα Gucci) στις εταιρίες PR. Η μεγάλη μάχη της δουλειάς των 40.000 ευρώ