Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ελλάδα

Υπ. Υγείας: Αυξάνεται το ενδιαφέρον των οικογενειακών γιατρών – Διευκρινίσεις για το νέο σύστημα

Τη δική του οπτική γωνία για το νέο σύστημα συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών με τον Εθνικό Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο ισχύει από την 1η Αυγούστου 2018, καταθέτει το υπουργείο Υγείας, αντιπαραθέτοντάς το με το μέχρι πρότινος ισχύον  σύστημα.

 «Αλλάζει το προηγούμενο στρεβλό σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς που, ως γνωστόν,  οι 200 επισκέψεις εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων», αναφέρει η Αριστοτέλους, επισημαίνοντας ότι κύρια χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι αφενός η δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα, αφετέρου η έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του και επισημαίνει ότι ήδη καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο στο νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας  και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σε ό,τι αφορά τους οικογενειακούς γιατρούς που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ, η Αριστοτέλους εκτιμά ότι ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης, ενώ αναφέρει ότι  ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων  για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Τέλος, τονίζει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, ακολουθεί η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διάφορων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.

Το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019, αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά  θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία)  και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).

Αποτυχία βλέπουν οι οικογενειακοί γιατροί

Από την πλευρά τους, οικογενειακοί γιατροί κάνουν λόγο για αποτυχία του συστήματος. Επικαλούμενοι, μάλιστα, τα δεδομένα από την Αττική, που αποτυπώνουν τις ανάγκες για συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας ανά Τομέα Π.Φ.Υ. και τον αριθμό γιατρών που αποδέχτηκαν τη σύμβαση, εκφράζουν ανησυχίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, η οποία κινδυνεύει να δυσχεράνει.

Σύμφωνα με αυτά, τη σύμβαση έχουν αποδεχτεί 340 οικογενειακοί γιατροί συνολικά για σχεδόν 3.800.000 πληθυσμό, αριθμός που μεταφράζεται σε άνω των 10.000 πληθυσμό ευθύνης ανά οικογενειακό γιατρό. Εξ αυτών, οι 175 είναι ιδιώτες, οι 132 σε Κ.Υ.-ΠΕΔΥ και μόλις 33 σε ΤΟΜΥ.

Σύμφωνα με τους οικογενειακούς γιατρούς, προφανής αιτία της αποτυχίας του υπουργείου Υγείας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των γιατρών- πολλοί εκ των οποίων συμμερίζονται το όραμα για μια οργανωμένη ΠΦΥ βασισμένη στον οικογενειακό γιατρό- είναι οι απαξιωτικές αποζημιώσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζουν, δεν συνάδουν ούτε με τον όγκο, ούτε με τη σπουδαιότητα του έργου, που οι οικογενειακοί ιατροί καλούνται να αναλάβουν μέσα στο σύστημα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό – Αναλυτικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με «πλαφόν» οι δωρεάν επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος από σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – Πρεμιέρα για τον οικογενειακό γιατρό