Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Τουρκία: Αύξησε στο 50% τα επιτόκια

Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά 500 μονάδες βάσης (+5%), στο 50%, μια απόφαση που δικαιολογείται από την αύξηση του πληθωρισμού πέραν των προσδοκιών, σχεδόν στο 70% σε ετήσια βάση.

 «Ως απάντηση στην επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού, η Επιτροπή (Νομισματικής Πολιτικής) αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεσμεύθηκε για νέα σύσφιξη των επιτοκίων εάν η κατάσταση των τιμών επιδεινωθεί σημαντικά.

Η «γερακίσια» έκπληξη ήρθε 10 ημέρες πριν από τις εθνικές τοπικές εκλογές και θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως ένα μήνυμα ότι η Κεντρική Τράπεζα ήταν ανεξάρτητη από οποιουσδήποτε πολιτικούς περιορισμούς και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που εκτοξεύεται στο 70%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σε απάντηση, το νόμισμα της λίρας σημείωσε ράλι έως και 2% και έφτασε στο 31,9 έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας εβδομάδες σταθερής πτώσης.

Η αύξηση των επιτοκίων – η οποία ξεπέρασε σχεδόν όλες τις προβλέψεις – “έκπληξε την αγορά”, δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής FX στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο.

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι ο διοικητής (Φατίχ) Καραχάν, ο οποίος ανέλαβε τη θέση της (Χαφιζέ Γκαγιέ) Ερκάν όταν παραιτήθηκε απροσδόκητα , είναι αποφασισμένος να θέσει υπό έλεγχο τον εκπληκτικά υψηλό πληθωρισμό», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Economist: Επιχειρηματικό άλμα της Ελλάδας – Τι λέει ο Κωστής Χατζηδάκης

COSMOTE BLUE: Απομάκρυνση 34 τόνων πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες και εκπαίδευση 190 ψαράδων το 2023

Κωστής Χατζηδάκης: Θα τηρηθεί η υπόσχεση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας