Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Τετάρτη η κηδεία και το λαϊκό προσκύνημα – Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο αιφνίδιος θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Σε σοκ η οικογένεια του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Χιλιάδες μηνύματα απλών πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φανερώνουν πως η χώρα μας βιώνει πράγματι ένα εθνικό πένθος.

Ορθά λοιπόν η Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα κηδευθεί η Φώφη Γεννηματά, ορίστηκε ως ημέρα εθνικού πένθους. Και φυσικά ορθά έκλεισε η Βουλή για μία εβδομάδα.

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί με δημόσια δαπάνη και τιμές εν ενεργεία υπουργού στη Μητρόπολη Αθηνών (14:00) και η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10 το πρωί.

Επικήδειους θα εκφωνήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο 17χρονος γιος της, Γιώργος Γεννηματάς- Τσούνης.

Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ

Στη Χαριλάου Τρικούπη, παρά την ανακωχή που υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, στο παρασκήνιο έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Τα ερωτήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι δύο: Πρώτον, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή αλλαγή ηγεσίας, ή θα τροποποιηθεί; Και δεύτερον, θα υπάρξει εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή τα καθήκοντα θα ασκεί ο Α’ Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, που είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής;

Ένας τουλάχιστον υποψήφιος για την ηγεσία φέρεται να θέτει θέμα αναβολής των εκλογών ακόμα και για το τέλος του Ιανουαρίου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, απολύτως αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (άλλωστε χρειάζεται νέα απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής) και προειδοποιεί να μην τεθεί, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είναι υπέρ της όποιας επιλογής αποφασιστεί ομοφώνως, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ως ο επισπεύδων σε αυτό το θέμα, ενώ αποστέλλει και το μήνυμα πως δεν είναι πρώτιστο για αυτόν η σχετική διαδικασία, αλλά η πολιτική.

Είναι δε σαφές πως αν αποφασιστεί η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή ηγεσίας, θα χρειαστεί και η εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι προφανές ότι υποψήφιοι δεν μπορεί να είναι οι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος, ενώ δύσκολα μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε άλλο πρόσωπο, πέραν του Κώστα Σκανδαλίδη, καθώς ο Α’ Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είναι κοινής αποδοχής, ενώ μπορεί με την εμπειρία του να χειριστεί δύσκολα θέματα στο Κοινοβούλιο.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν μπορούν να συζητηθούν δημοσίως αυτές τις ημέρες, ενώ δεν έχει ακόμα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά, όμως η συζήτηση έχει ξεκινήσει, ακόμα και στο παρασκήνιο…

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Πάλεψε χρόνια σιωπηλά, μοναχικά και με αξιοπρέπεια

Φώφη Γεννηματά: Αντί στεφάνων δωρεά σε Κιβωτό του Κόσμου και Χαμόγελο του Παιδιού επιθυμεί η οικογένεια