Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Δίκη Siemens: Την καταδίκη Χριστοφοράκου, Καραβέλα και άλλων 9 στελεχών ζήτησε η Εισαγγελέας

Μιχάλης Χριστοφοράκος

Μιχάλης Χριστοφοράκος. Τέως επικεφαλής Siemens

Την ενοχή και καταδίκη των άλλοτε υψηλόβαθμων στελεχών της Siemens Ελλάδος αλλά και τεσσάρων Γερμανών- στελεχών της μητρικής εταιρείας, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο πρώτο σκέλος της αγόρευσης της για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.

Κατά την εισαγγελέα Ελένη Σκεπαρνιά μόνο για τη σύμβαση 8002, ο γερμανικός κολοσσός δωροδόκησε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους με 69 εκατομμύρια ευρώ.

Για τους 16 από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους εισηγήθηκε σήμερα η εισαγγελέα. Για 5 εξ αυτών εισηγήθηκε την απαλλαγή τους λόγω αμφιβολιών (μεταξύ αυτών και ο Γερμανός πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάδος). Για 11 πρότεινε καταδίκη, για κακουργηματική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος (κατά περίπτωση καθώς για δύο κατηγορούμενους το ξέπλυμα έχει παραγραφεί).

Η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη των δύο καταζητούμενων πρώην στελεχών της εταιρείας. Του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Χρήστου Καραβέλα. Ομοίως ενοχή πρότεινε για ακόμα τρία πρώην στελέχη της Siemens και για 4 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρίας.

Για έξι παρένθετα πρόσωπα που φέρονται να διέθεσαν τις εταιρείες τους για να διακινούνται οι μίζες, η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για δύο επιχειρηματίες και την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών των υπολοίπων τεσσάρων .

Η εισαγγελέας αντέκρουσε ότι υφίσταται το δεδικασμένο που επικαλείται ο καταζητούμενος Χριστοφοράκος. Κατά την εισαγγελέα “οι καταδίκες του στη Γερμανία αφορούν τη διακίνηση επτά εμβασμάτων” τα οποία “δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002”.

Η αγόρευση της εισαγγελέως θα συνεχιστεί την Τετάρτη.