Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Τα δείγματα του απολυταρχικού λαϊκισμού

Αντώνης Κεφαλάς

Αντώνης Κεφαλάς

Δεν έχω εντρυφήσει στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, δεχόμενος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν το παρερμηνεύει κατά το δοκούν, η πιο επικίνδυνη φράση στο διάγγελμα του είναι η ακόλουθη:

Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας.

Πρόκειται για το σύγχρονο Τραμπικό φαινόμενο του «εγώ και ο λαός μου» — αντιγραφή του λαϊκισμού που τούτη την στιγμή έχει φέρει τις ΗΠΑ σε ανοιχτό διχασμό, έχει ανατρέψει τις θεσμικές ισορροπίες από τις οποίες εξαρτάται η λειτουργία της φιλελεύθερης δημοκρατίας και έχει επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει νέα ερείσματα στην προώθηση της δικής έμπνευσης μοντέλου παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Όπως έγραψε, με αναφορά βέβαια σε άλλες καταστάσεις, η Hannah Arendt, στο βιβλίο της The Origins of Totalitarianism, πρόκειται για την εγκαθίδρυση ολοκληρωτισμού που βασίζεται στην στήριξη από τις μάζες. Τα παθήματα του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα. Και η εξάπλωση του αυταρχισμού λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις για την δημοκρατία. Η στήριξη που έχει η Χαμάς χωρίς κανείς να αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή είναι που χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες δείχνει πόσο επικίνδυνα έχει αλλάξει η κατάσταση.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αυτό. Απολυταρχισμός είναι κι αυτός των οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Χεζμπολά, που όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από την δουλειά του Perry Anderson (The Lineages of the Absolutist State) έχει την ιστορική του διαδρομή από τα Χαλιφάτα. Αυτή η Μεσσιανική αντίληψη, όπου ο ηγέτης μιλά απ’ ευθείας με τον λαό του και έτσι νομιμοποιείται να πάρει όποια απόφαση θεωρεί πως εκφράζει τον λαό του, έχει υπάρξει πηγή τραγικών εξελίξεων για το ανθρώπινο είδος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πλέον μπει σε μονόδρομο. Αν οι κομματικοί μηχανισμοί απορρίψουν το δημοψήφισμα—όπως φαίνεται πως θα συμβεί — ο αρχηγός θα υποχρεωθεί – σύμφωνα με όσα δηλώνει (Δεν θα σας προδώσω ποτέ) να πάει στην βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σημερινό κόμμα θα έχει ήδη πάψει να υπάρχει. Οπότε είτε θα προκύψει νέο κόμμα είτε ο Κασσελάκης θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Έτσι, κι αλλιώς, κανείς πλέον δεν μπορεί να καθίσει πάνω στον φράχτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα Αχτσιόγλου ξεκάθαρα έχασε επιρροή, ίσως οπαδούς, πάντως οποιαδήποτε ηθικό πλεονέκτημα θεωρούσε πως είχε ή μπορούσε να κερδίσει με την δήθεν ουδετερότητά της – όπως έγραψα μόλις χθες. Μπορεί η εμπειρία του 2015 να βαρύνει πολύ στην λήψη των τωρινών αποφάσεων, αλλά στο κάτω-κάτω αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.  

H Goldman Sachs υποστηρίζει ότι «οι άνθρωποι της είναι το πιο σημαντικό της στοιχείο». Είναι μάλλον σαφές ότι αυτή τουλάχιστον η φιλοσοφία της GS δεν άγγιξε τον κ. Κασσελάκη. Αντίθετα, αν άκουγα ότι ψηφίζει Τραμπ δεν θα μου προξενούσε καμία έκπληξη.

 Διαβάστε επίσης

Αμείωτος και χωρίς απήχηση ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης