Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Πώς διαφέρει επικίνδυνα το 2023 από το 2008

Δεν έχω στην διάθεση μου την μαγική κρυστάλλινη σφαίρα για να δω το μέλλον, ούτε και με χαρακτηρίζουν ξεχωριστές ιδιότητες ενόρασης.

Πιστεύω ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια θα είναι η εξέλιξη της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης διότι ζούμε, για μία ακόμη φορά, πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Επιπλέον, τα περίφημα data είναι ακόμη χρονικά περιορισμένα, ποσοτικά ανεπαρκή και ποιοτικά ύποπτα– καθώς τόσο το τραπεζικό όσο και το μη-τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν αποφύγει να αποτυπώσουν στους ισολογισμούς τους, στις ανακοινώσεις τους, ευρύτερα στις δημοσιεύσεις τους, την πλήρη έκταση του ρίσκου που έχουν αναλάβει.

Πιθανολογούμε, λοιπόν, με βάση τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τα διαθέσιμα στοιχεία. Και εμμένω στην θέση μου ότι ακόμη κι αν αυτή η κρίση τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ακόμη κι αν οι αγορές πεισθούν με την πανικόβλητη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS (που αντιμετωπίζω και τα δύο με έντονο σκεπτικισμό) οι δομικές και βαθιά προβληματικές αδυναμίες του συστήματος παραμένουν. Οπότε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε νέα κρίση.

Το βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με το 2008 όπου τα επιτόκια ήταν και παρέμειναν χαμηλά, αυτό δεν ισχύει σήμερα. ΟΙ νομισματικές αρχές καλούνται, λοιπόν, με όπλο τη νομισματική πολιτική (δηλαδή το επιτόκιο και την ρευστότητα) αφενός να περιορίσουν τον πληθωρισμό και αφετέρου να διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Απλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό, με βάση την κρατούσα οικονομική σκέψη και την οικονομική πολιτική που προκύπτει, ο έλεγχος του πληθωρισμού απαιτεί να περάσει η οικονομία σε φάση ανόδου των επιτοκίων, αλλά η χρηματοπιστωτική σταθερότητα απαιτεί την παροχή ρευστότητας και χαμηλά επιτόκια.

Τα δομικά προβλήματα, πέρα από την έλλειψη διαφάνειας των στοιχείων, είναι κυρίως τα εξής:

Στις επόμενες εβδομάδες, οι νομισματικές αρχές θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αδιαφάνεια, την ανάγκη να ελεγχθεί ο πληθωρισμός και την ανάγκη να μην τιναχτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον αέρα – όπως έγινε το 2008/9.

Θεωρώ ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι, με την αδιαφάνεια να εξακολουθεί να κυριαρχεί. Όποια συνταγή θα έχει βραχυχρόνιο αποτέλεσμα. Και επειδή η αποκατάσταση της διαφάνειας θα απαιτήσει χρόνο και «χρηματοπιστωτικό αίμα» υποπτεύομαι ότι η επιλογή θα είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε μία ελεγχόμενη (θεωρητικά) χρηματοπιστωτική κρίση και την συνέχιση της μάχης κατά του πληθωρισμού.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που έχουμε προβλέψει εδώ και καιρό: επιβράδυνση της ανάπτυξης, άνοδο των ανισοτήτων, στροφή του πολίτη στον λαϊκισμό –της δεξιάς και της αριστεράς.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η κρίση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα