Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Μέγαρο Μαξίμου και η λίστα του τρόμου

Στην κρίση, ηγεσία σημαίνει φυγή προς τα εμπρόςσύγκρουση ΕΚΤ- Επιτροπής και ΕΜΣ;

Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος

Πέρα από τα ανέκδοτα, κανένας εν καιρώ ειρήνης Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει αντιμετωπίσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των προβλημάτων που βρήκε μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κατάλογος είναι και μακρύς και βαρύς. Με επαναλήψεις. Μία μικρή και γρήγορη απαρίθμηση περιλαμβάνει:

Αυτές είναι οι τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις – η Ελλάδα δεν εξαιρείται. Το δύσκολο είναι πως καλείται να τις αντιμετωπίσει διαφυλάττοντας τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με μεγάλες ελλείψεις σε θεσμούς και ανθρώπους – αποτέλεσμα δεκαετιών εθελοτυφλίας και αβελτηρίας.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί:

Όλα αυτά μέσα σ’ ένα ευάλωτο πολιτικό σκηνικό, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται είτε σε προκαθορισμένο άκαμπτο ιδεολογικό πλαίσιο που αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε καταστάσεις προ 100 ετών είτε με μόνο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Με κάθε τρόπο. Η κοινή ηθική δεν μετρά στην προσπάθεια αυτή. Η αναγνώριση της επιτυχίας δεν υπάρχει – αυτόματα θεωρείται ως αποτυχία του άλλου. Η έννοια του κοινού σκοπού, για το κοινό καλό, έχει εκλείψει.

Τα πάντα βλέπονται μέσα από το μικροπολιτικό, μικροκομματικό, μικροδιανοητικό μικροσκόπιο.

Με αυτές τις προκλήσεις, με αυτά τα πενιχρά μέσα και με αυτά τα μυαλά απέναντι της, η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί –με αναπόφευκτα λάθη – την κατάσταση με επιτυχία. Η κοινωνία ας μην ξεχνά ούτε τα τεράστια ψέματα της προηγούμενης δεκαετίας, ούτε την τεράστια διαχειριστική ανεπάρκειας, ούτε την διεθνή υποβάθμιση της χώρας.

Ας μην ξεχνά για να μην τα ζήσει ξανά. Μόνο που τούτη τη φορά δεν θα υπάρχει σωτηρία.