Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Αίτημα Βία και Συνείδηση

Αντώνης Κεφαλάς

Αντώνης Κεφαλάς

Απ’ ότι γνωρίζω στην Ελλάδα δεν νομοθετούν ούτε οι φοιτητές ούτε οι αγρότες. Η νομοθεσία είναι δουλειά της κυβέρνησης. Και η εφαρμογή των νόμων εναπόκειται στους ανάλογα εξουσιοδοτημένους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στην Ελλάδα οι φοιτητές αποφάσισαν να διαδηλώσουν, να τα σπάσουν, να τα κάψουν για θέμα που δεν τους αφορά – τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παιδιά είναι και, ίσως, κάπου μπερδεύτηκαν. Ως νέοι θεωρούν πως ο κόσμος τους ανήκει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα κατανοούσα ακόμα και την ποικιλόμορφη εκδήλωση διαφωνίας αν αφορούσε –π.χ. – την κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια: τα κτίρια, τον εξοπλισμό, τους κοιτώνες, τα κόστη. Αλλά καυγάς για αχυρώνα τρίτου…;

Βέβαια, τα κόμματα, που φρόντισαν με μένος να φτιάξουν τις δικές τους παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια, αυτά τους δίδαξαν. Οπότε, τώρα, η κομματική διαπάλη έχει μεταφερθεί στον δημόσιο χώρο – μιας και στο κοινοβούλιο είναι περίπου ανύπαρκτη. Ότι σπείρεις θα θερίσεις.

Επειδή η παρούσα κυβέρνηση έχει επιδείξει μετριοπάθεια στην κομματικοποίηση των πανεπιστημίων και επειδή ορθά κινείται για να υπερβεί το κατάπτυστο άρθρο 16 του Συντάγματος, η επιλογή της ψυχραιμίας είναι ότι το καλύτερο. Η γνώμη της κοινωνικής πλειοψηφίας μετρά και σ’ αυτήν εκτίθενται οι μπαχαλάκηδες.

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το θέμα των αγροτών. Κι εδώ οι μεν διαδηλώσεις έχουν αντικείμενο – ως προς την προβολή των προβλημάτων που είναι μακρόχρονα και ταυτόχρονα άμεσα–  αλλά όχι η βία. Δεν ζούμε, βέβαια, τις ευρωπαϊκές ακρότητες που προβάλει η τηλεόραση, αλλά το μέσο της φραγής των οδών κάνει τους κατά τα άλλα αποδεκτούς και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα αγανακτισμένους αγρότες –μη συμπαθείς στο κοινωνικό σύνολο.

Η έλλειψη κεντρικής αντιπροσώπευσης, η πανσπερμία των αιτημάτων, το παρελθόν με τα ψέματα για τις επιδοτήσεις (που έγιναν π.χ. πολυτελή αυτοκίνητα), οι χρεοκοπίες των συνεταιρισμών, η εκμετάλλευση των ξένων εργατών, δεν βοηθούν ως προς την τωρινή αξιοπιστία των εκπροσώπων και των αιτημάτων.

Ο διάλογος είναι αναπόσπαστο στοιχείο μίας οργανωμένης, ευνομούμενης, κοινωνικά ευαίσθητης κοινωνίας. Η προσφυγή στην βία γίνεται αποκρουστική όταν αποτελεί την επιθυμητή επιλογή  και, πάντως, υπονομεύει το δίκαιο του όποιου αιτήματος. Δοκιμάστηκε στην περίοδο 2010-2015 και απέτυχε οικτρά. Το κόστος, βέβαια, πληρώθηκε απ΄ όλη την κοινωνία.

Αυτά, βέβαια, είναι θεωρίες. Φοιτητές και αγρότες, ιδιαίτερα οι έντονα κομματικοποιημένοι ή και απλά άναρχοι, προτιμούν την επαναστατική γυμναστική. Είναι θέμα…αθλήματος!

Τρίτο μεγάλο θέμα ο γάμος των ομοφυλόφιλων. Όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν εκπλήξεις. Δεν είναι παράδοξη αν ληφθεί υπόψη η ύστερη συμμετοχή των Ελλήνων στην κοινωνική νεωτερικότητα. Στην κατηγορία των λεγόμενων «παραδοσιακών» (traditionalists) πολιτών, η χώρα μας υπερέχει κατά πολύ του μέσου ευρωπαϊκού όρου και ειδικά μάλιστα στην μεσαία τάξη: 35% έναντι 22% στην Ε.Ε.

Τα κομματικά μασάζ έχουν αποτέλεσμα έως ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα υπεισέρχεται η συνείδηση. Και η απόλυτα οπισθοδρομική ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Μην ζητάμε πολλά από τα κομματικά παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Μπορεί να είναι σπίθα η συνάντηση των τριών;