Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Αφήστε τις μετοχές Zombie και αγγίξτε την λάμψη του χρυσού και παλλαδίου

Ο Ιανουάριος του 2016 θα καταγραφεί στη μνήμη των επενδυτών ως ο χειρότερος πρώτος μήνας έτους στην ιστορία των διεθνών αγορών. Και δικαίως, αφού το διπλό χρηματιστηριακό κραχ με διακοπή των συναλλαγών στην Κίνα και η διάχυση του πανικού σε ολόκληρο τον πλανήτη, οδήγησαν σε ένα άνευ προηγουμένου πολυήμερο ξεπούλημα μετοχών σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τον χρυσό, που ύστερα από τριετή πτώση, σημείωσε την καλύτερη επίδοση έναντι όλων των υπόλοιπων μετάλλων τον Γενάρη.

Η λάμψη του χρυσού έλκει ξανά τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν επιδοθεί για ακόμα μια φορά στο κυνήγι ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων στον απόηχο τόσο των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και την Ασία όσο και της κατάρρευσης των διεθνών αγορών και του πετρελαίου που έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα ανησυχιών.

Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 1,6% την Τετάρτη στα 1.106,2 δολάρια την ουγγιά, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το πολύτιμο μέταλλο ακολουθεί σχεδόν σταθερή ανοδική πορεία από την αρχή του μήνα.

Πέραν του κλίματος τρόμου στις αγορές, το πολύτιμο μέταλλο λαμβάνει στήριξη και από την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού στην Κίνα τον Δεκέμβριο, για έκτο διαδοχικό μήνα, όπως ανακοίνωσε προ ημερών η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η Citigroup εκτιμά πως η επαναφορά του χρυσού στο προσκήνιο ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου θα ενισχύσει την τιμή του τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε report τους αυτή την εβδομάδα, οι αναλυτές του οίκου αυξάνουν την εκτίμηση για το χρυσό το 2016 κατά 7,5% στα 1.070 δολάρια την ουγγιά.

Ιδιώτες επενδυτές 

“Υπάρχει μια φυσική ζήτηση που προέρχεται κυρίως από τους ιδιώτες επενδυτές”, σχολίασε ο George Gero, αντιπρόεδρος της RBC Capital Markets, ενώ πρόσθεσε πως “Το μέταλλο έχει υπερπουληθεί. Ως εκ τούτου μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για χρυσό”.

Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται σε αυτό το σημείο, είναι πόσο μπορεί να διαρκέσει το ράλι του χρυσού; Θα επανέλθει, άραγε, σε πτωτική τροχιά το πολύτιμο μέταλλο μόλις αμβλυνθούν οι ανησυχίες στις αγορές; Ορισμένοι αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι.

Ο Mark Keenan, για παράδειγμα, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων για την Ασία στη Societe Generale βλέπει υποχώρηση της τιμής του χρυσού στα 955 δολάρια την ουγγιά το δ’ τρίμηνο του έτους.

“Ξεχάστε τον χρυσό, στραφείτε στο παλλάδιο”

Στο μεταξύ, ορισμένοι εκ των κορυφαίων αναλυτών εμπορευμάτων προειδοποιούν πως η τιμή του χρυσού θα αρχίσει να υποχωρεί εκ νέου μόλις αποσυρθούν οι εστίες αβεβαιότητας που το πυροδότησαν. Εξηγούν πως τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν μια άνοδο του πολύτιμου μετάλλου, εν αντιθέσει με το παλλάδιο, που, παρά την κάκιστη εκκίνηση έτους, αναμένεται να εκπλήξει θετικά το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι η τιμή του παλλαδίου, που χρησιμοποιείται κυρίως για τους καταλυτικούς μετατροπείς στα αυτοκίνητα, υποχώρησε κατά 12% τον Ιανουάριο καταγράφοντας τη χειρότερη εκκίνηση έτους από το 1993. Πέρυσι το μέταλλο, που χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία, έχασε το 29% της αξίας του σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2008.

“Η αγορά χρυσού επωφελείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα γύρω από τη χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας, αλλά αυτοί οι παράγοντες δεν πρόκειται να διαρκέσουν”, σχολίασε ο Bernard Dahdahat του Natixis SA, ο οποίος έκανε την ακριβέστερη πρόβλεψη για το χρυσό πέρυσι ανάμεσα σε 31 αναλυτές που έλαβαν μέρος σε έρευνα του London Bullion Market Association.

“Το παλλάδιο φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό με βάση τα θεμελιώδη του. Πρόκειται να σημειώσει ισχυρή άνοδο λόγω της αυξημένης ζήτησης αυτοκινήτων από την Κίνα”, πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως εξηγεί ο αναλυτής που βραβεύτηκε από το LBMA για την πρόβλεψή του πέρυσι, η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και η ενίσχυση του δολαρίου θα επαναφέρουν τις πιέσεις στον χρυσό, ενώ η ενίσχυση της ζήτησης αυτοκινήτων από την Κίνα –τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο– θα τονώσουν το παλλάδιο.

Ο Dahdahat εκτιμά πως ο χρυσός θα διαμορφωθεί στα 970 δολάρια την ουγγιά το 2016, ήτοι κατά 11% χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ το παλλάδιο θα σημειώσει άλμα 24% στα 610 δολάρια την ουγγιά.

Ο Dahdahat, όμως, δεν είναι ο μόνος κορυφαίος αναλυτής που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο παλλάδιο φέτος. Και ο Rene Hochreiter της Noah Capital Markets (Pty) Ltd., ο οποίος πέτυχε την καλύτερη πρόβλεψη για το ασήμι το 2015 με βάση την έρευνα του LBMA, εκτιμά πως ο χρυσός θα διαμορφωθεί πέριξ των 1.050 δολαρίων το 2016, ενώ το παλλάδιο θα ενισχυθεί στα 500 δολάρια την ουγγιά έναντι 493 δολαρίων που είναι σήμερα.

Εξηγεί πως ένας επιπλέον παράγοντας στήριξης του μετάλλου είναι η μείωση της προσφοράς, καθώς ήδη οι μεγαλύτερες εξορυκτικές όπως η Anglo American Platinum Ltd. και Lonmin Plc, έχουν μειώσει την παραγωγή τους.

Αλλά και η ABN Amro, σε report της με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου, σημειώνει πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω πτώσης του παλλαδίου, ενώ εκτιμά πως οι ανησυχίες γύρω από την Κίνα είναι υπερβολικές και η παγκόσμια ανάπτυξη θα ενισχυθεί φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος Κινέζων Αυτοκινητοβιομηχάνων προβλέπει αύξηση 6% στις παραδόσεις οχημάτων φέτος μετά από πτώση 4,7% το 2015.