Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Bank of America: Δε γίνεται να τα… θαλασσώσουν πάλι Ελλάδα και πιστωτές

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η Bank of America Merrill Lynch, υποστηρίζοντας πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιφέρει και ελάφρυνση του χρέους αλλά και θα πετύχει τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Παρά την κωλυσιεργία, η BofAML προβλέπει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση αν κρίνουμε και από την πρόσφατη απόβαση επενδυτών στην Ελλάδα. Καταλήγει ότι είναι δύσκολο να πάνε στραβά τα πράγματα αυτή τη φορά καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει πως τα «θαλάσσωσαν» στη διαπραγμάτευση Ελλάδα και πιστωτές.

Αναλυτικότερα, η έκθεση της BofAML κάνει λόγο για τα εξής:

“Ξεκινήσαμε τη χρονιά αισθανόμενοι επιφυλακτικά αισιόδοξοι για την Ελλάδα και παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι. Η οικονομία χειρίστηκε απρόσμενα καλά τα capital controls, η ύφεση πέρυσι ήταν πολύ ηπιότερη απ’ όσο ανέμενε το πρόγραμμα και τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015 υποδηλώνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα κατά περίπου 0,8% του ΑΕΠ -το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τη Eurostat την 21η Απριλίου. Ωστόσο, η αισιοδοξία μας βασίζεται πρωτίστως στην προσδοκία μας πως η Ελλάδα θα πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος αυτού του έτους, κάτι που θα στηρίξει τις αγορές και θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους Grexit”.

Αν και η μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας παραμένει αδύναμη και εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η βραχυπρόθεσμη προοπτική μπορεί να είναι θετική.

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης δεν σημαίνει μόνο ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία που μπορούν επιτέλους να οδηγήσουν σε ανάκαμψη.

Η BofAML πιστεύει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πετύχει πολύ θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, όπως η επαναφορά του waiver της EKT για τις ελληνικές τράπεζες, ελάφρυνση του χρέους, σταδιακή άρση των capital controls και συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ πιο μετά μέσα στο 2016. Επίσης κάνει εκτίμηση ότι υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Την ίδια στιγμή η απόβαση επενδυτών στην Ελλάδα αυτή τη βδομάδα στηρίζει την αισιόδοξη στάση της BofAML.

Κάθε εμπλεκόμενη πλευρά στοχεύει να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση. Δηλαδή ευελπιστούν να καταλήξουν σε συμφωνία είτε κατά τη διάρκεια των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη βδομάδα, είτε στο Eurogroup που θα γίνει στις 22 Απριλίου. Επίσης στοχεύουν να πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές Μαΐου, ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης πριν το καλοκαίρι, ιδιαίτερα πριν λήξουν τα ομόλογα της ΕΚΤ του Ιουλίου.

Αν όλα πάνε καλά και η Ελλάδα εγκρίνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το καλοκαίρι, η BofAML προβλέπει ένα αισιόδοξο σενάριο για το β’ εξάμηνο του 2016. Η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο διετές δημοσιονομικό σχέδιο, πράγμα που θα μειώσει το αίσθημα της αβεβαιότητας που επικρατεί. Η επαναφορά του waiver της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες θα επιτρέψει την αγορά ελληνικών ομολόγων στο QE πριν το τέλος του έτους. Ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, πράγμα που θα οδηγήσει στη σταδιακή άρση των capital controls ως το φθινόπωρο. Έτσι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί πολύ. Η ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να αποτελέσει ένα μπούσουλα για την αναγκαία πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάτι που επιτέλους μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω βέβαια εγείρουν ορισμένα ρίσκα.

Η BofAML είναι αισιόδοξη αλλά δεν παραλείπει να τονίσει ποια σημεία μπορεί να στραβώσουν. Ένα από αυτά, πολύ σημαντικό, είναι η αντίδραση μελών της κυβέρνησης στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, που αν είναι αρκετά ισχυρή θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την πτώση της.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι οι πιστωτές και το ΔΝΤ μπορεί να μη συμβιβαστούν με την ελάφρυνση του χρέους.

Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει και άλλα πολύ σοβαρά θέματα όπως το προσφυγικό και το δημοψήφισμα στη Βρετανία αργότερα στις 23 Ιουνίου και έτσι η BofAML ευελπιστεί ότι θα μειωθεί η σημασία των παραπάνω ρίσκων.

Η κυβέρνηση χρειάζεται απεγνωσμένα μια επιτυχία για να διασώσει όση δημοφιλία της απέμεινε.

Αναλυτικά, η BofAML εξηγεί δυο σενάρια, σύμφωνα με τα οποία τα πράγματα στραβώνουν αλλά δε θα πυροδοτήσουν εκ νέου την ελληνική κρίση ούτε και θα επαναφέρουν στο τραπέζι το Grexit:

  1. Έχουμε μεν συμφωνία αλλά καταψηφίζεται από τη Βουλή. Όμως οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε νέα κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει άμεσα την αξιολόγηση.
  2. Κίνδυνος μη αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ. Ωστόσο εδώ θα παίξει ρόλο η αντιπολίτευση, η οποία θα βάλει μπροστά το συμφέρον του τόπου και θα αποφύγει πάση θυσία μια χρεοκοπία, με όποια μέσα διαθέτει (ψηφοφορία υπέρ του πακέτου μέτρων, κυβέρνηση συνασπισμού για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις πρόωρες εκλογές)

Σε κάθε περίπτωση αυτό που προστάζει η BofAML είναι να μη τα «θαλασσώσουν» η Ελλάδα με τους πιστωτές και το ΔΝΤ, γιατί κάτι τέτοιο θα επαναφέρει ζητήματα όπως το Grexit, πρόωρες εκλογές και επιδείνωση της κατάστασης.

Διαβάστε ακόμη:

http://www.mononews.gr/lagarde-to-asfalistiko-tha-katastrepsi-tin-ikonomia-ke-i-ellines-to-xeroun-afto/36669