Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιοι εισαγγελείς αναλαμβάνουν τα τρέξουν την νέα λίστα της Ελβετίας

Μπορεί η λίστα Λανγκάρντ να έχει στοιχειώσει της ελληνικές αρχές τα τελευταία χρόνια, όμως τις τελευταίες ημέρες έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης νέα λίστα που απειλεί την πρωτοκαθεδρία της. Ο λόγος για την λίστα «Μπόργιανς» με τα 10.000 ΑΦΜ καταθετών στην UBS το 2006 και το 2008 που φτάνουν το συνολικό ποσό των 6,5 δις ευρώ. Πρόκειται για λίστα που θα γίνει η νούμερο ένα προτεραιότητα των εισαγγελικών αρχών, με κύκλους να εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση της παραλαβής της, θα οδηγήσει αρκετούς από τους εμπλεκομένους να εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, ειδικά μετά τη δημιουργία νομικού πλαισίου «φορολογικής αμνηστίας» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «επιστροφή» περίπου 80 εκ. ευρώ από φοροφυγάδες, στο άκουσμα της είδησης του ταξιδιού της ομάδας Εισαγγελέων στο Παρίσι για να συναντήσουν τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη της ομάδας που έχει αναλάβει να ξεσκονίσει» το περιεχόμενο της λίστας Μπόργιανς υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο οικονομικός Εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, οι Εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Γιάννης Δραγάτσης που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας για τη συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γ. Βασιλειάδης.

Η ομάδα, που ενισχύθηκε τελικά και από έναν ακόμη επίκουρο εισαγγελέα, τον Χρήστο Ντζούρα, συμφώνησε σε εβδομαδιαίες συναντήσεις προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός στο έργο της.

Οι εκ Παρισίου ορμώμενοι Ελένη Τουλουπάκη – Χρήστος Ντζούρας

Το αναπάντεχο για πολλούς ταξίδι στο Παρίσι του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου συνοδεία τριών ακόμη συναδέλφων του, προκειμένου να πάρουν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί, προκάλεσε τριγμούς στο πολιτικό σύστημα. Ανάμεσά τους βρισκόταν η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, που έχει ενεργό ρόλο και στον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς.

Κατά το παρελθόν η κ. Τουλουπάκη κλήθηκε να ελέγξει την υπόθεση παραβίασης των αρχείων του υπουργείου Εσωτερικών παραμονές των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, είχε ασκήσει τις αρχικές διώξεις για το σκάνδαλο του ΟΤΕ, αυτές κατά της «Σέχτας Επαναστατών» για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, αλλά και την δίωξη κατά του επιχειρηματία Άγγελου Μεταξά για την λίστα Λανγκάρντ. Αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν η γυναίκα πίσω από το πόρισμα για τον κάποτε «κραταιό» επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που φέρεται ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης κατά τα πρότυπα της «μαφίας».

Το δεύτερο μέλος της ομάδας «Μπόργιανς» είναι ένας ακόμη από τους εισαγγελείς της περιβόητης πια ομάδας των Παρισίων. Ο εισαγγελέας του προανακριτικού τμήματος Χρήστος Ντζούρας έχει αρκετές σημαντικές υποθέσεις να «επιδείξει». Έχει χειριστεί την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού και του σχεδιαζόμενου χτυπήματος στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ πρόσφατα ανέλαβε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου για το νόμισμα, του λεγόμενου plan b, από τον Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά μη πολιτικά πρόσωπα.

 

Οι «κομάντο» του οικονομικού εγκλήματοςΠαναγιώτης Αθανασίου – Γιάννης Δραγάτσης

Το έργο του Παναγιώτη Αθανασίου μέχρι στιγμής αποτιμάται σε ενίσχυση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ του κρατικού κορβανά, ποσό που αντιστοιχεί σε χρήματα οφειλετών της λίστας Λανγκάρντ. Πίσω από την προκαταρκτική έρευνα του 2005 για το σκάνδαλο C4I-Siemens, αλλά και το σκάνδαλο των εξοπλισμών για το σκέλος των TOR M1 και την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard βρίσκεται ο οικονομικός εισαγγελέας. Ενεργή ήταν η συμμετοχή του κ. Αθανασίου και στην υπόθεση της Interamerican International που αφορούσε εξαπάτηση ομογενών από τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία μέσω επενδυτικών συμβολαίων, την υπόθεση Ζαχόπουλου, αλλά και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Ακόμη, ως εισαγγελέας έδρας στη δίκη για την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων- «φιλέτων» στην Αιξωνή Γλυφάδας, πρότεινε την ενοχή 25 από τους 26 κατηγορουμένους, εισήγηση που υιοθέτησε σχεδόν στο σύνολό της η έδρα του δικαστηρίου.

Ευφυής και συγκροτημένος έχει χαρακτηριστεί από τους συναδέλφους του ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης, που μπήκε στο Δικαστικό Σώμα τον Νοέμβριο του 2000. Σημαντικές υποθέσεις έχει στη φαρέτρα του ο 50χρονος εισαγγελέας, όπως εκείνη του Flash και του Μετρό, αλλά και το μεγάλο σκάνδαλο της Proton Bank.

Είναι ο άνθρωπος που με τις εξαιρετικές οικονομικές και τραπεζικές γνώσεις του κατάφερε για πρώτη φορά να πετύχει την επιστροφή 51 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ είχε δεσμεύσει λογαριασμούς του με σχεδόν 160 εκατομμύρια στην Ελβετία.

Το σκάνδαλο της εξαγοράς της Νεοχημικής και της δανειοδότησης του ομίλου Carlyle με 500 εκατ. ευρώ από επτά ελληνικές τράπεζες είναι μια ακόμη από τις έρευνες που είχε αναλάβει, ενώ έχει ασκήσει την κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος των μελών των διοικήσεων της ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία) από το 2008 μέχρι σήμερα, αλλά και τη δίωξη στον Γενικό Διευθυντή της Θανάση Χρονόπουλο, ο οποίος είχε καταλάβει την θέση με πλαστό μεταπτυχιακό χωρίς να έχει καν τα τυπικά προσόντα.

Το καλοκαίρι το όνομα του κ. Δραγάτση ήρθε πάλι στο προσκήνιο, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ζήτησε την άρση ασυλίας του Αλέξη Μητρόπουλου προκειμένου να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του για φοροδιαφυγή για το αδήλωτο 1 εκ ευρώ, που είχε λάβει ως δικηγορική αμοιβή. Τέλος, ανάμεσα στις τελευταίες έρευνες που έχει αναλάβει να διενεργήσει είναι και οι διαδικασίες εκχώρησης του «φιλέτου» στο Ελληνικό από το ΤΑΙΠΕΔ.