Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ξεκινάει μετά το Πάσχα η αποπληρωμή για επιστρεπτέες προκαταβολές – Για ποιους εξετάζεται νέο «κούρεμα»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών το νέο πλαίσιο που θα καθορίζει τον τρόπο αποπληρωμής γις τις  επιστρεπτέες προκαταβολές, καθώς θα πρέπει άμεσα να δημοσιευθούν οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τη διακδικασία απόδοσης  στο κράτος των επιστρεπτέων ποσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ακριβώς μετά το Πάσχα, με τις 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν τις κρατικές ενισχύσεις, να καλούνται να ξεκινήσουν την αποπληρωμή τους.

Από το σύνολο των 8,2 δις ευρώ που έχουν διανεμηθεί και στους επτά κύκλους της κρατικής ενίσχυσης, προς επιστροφή είναι τα 2,3 δις ευρώ, δηλαδή, θα «χαριστούν» σχεδόν 6 δις ευρώ.

Και νέο «κούρεμα»;

Μπορεί το «κουρεμένο» ποσό να είναι σημαντικό, ωστόσο οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολλές φορές από την ημέρα που ολοκληρώθηκε ο τελευταίος κύκλος των κρατικών ενισχύσεων. Με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό και τις τεράστιες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και το ενεργειακό κόστος πολλών επιχειρήσεων, παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παρέμβαση για όσους θεωρηθεί ότι συνεχίζουν να πλήττονται σφοδρά από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Φυσικά, το σενάριο που έχει βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείο δεν μιλά σε καμία περίπτωση για οριζόντια παρέμβαση, δηλαδή να υπάρξει ένα επιπλέον «κούρεμα» στα επιστρεπτέα ποσά και των 700.000 επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που «περάσει» αυτό το σενάριο, θα αφορά λίγες επιχειρήσεις και θα είναι ένα ιδιαίτερα στοχευμένο μέτρο, με σημαντικούς «κόφτες» για να περιοριστούν οι δικαιούχοι.

Πόσο «κουρεύονται» οι επιστρεπτέες

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουνίου του 2022, σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το Μάιο του έτους 2030, δηλαδή, το επιστρεπτέο ποσό μπορεί να πληρωθεί σε διάστημα οκτώ χρόνων.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% θα πρέπει να το πράξουν έως τα τέλη Μαΐου του 2022.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που είχαν κάνει ενάρξεις μέχρι την 31/12/2018 θα πρέπει να επιστρέψουν από το 25% έως το 50% της επιστρεπτέας, ενώ όσοι έκαναν ενάρξεις μετά την 1/1/2019 θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% έως 33%.

Διαβάστε επίσης

Σχεδιάζουν επιδότηση ενοικίου για ευάλωτους – Τα 4+1 μέτρα στήριξης στο συρτάρι του Σταϊκούρα

Fitch: Στο 0,57% ο αρνητικός αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης στο ΑΕΠ της Ελλάδας – Τι προβλέπει για ευρωζώνη