Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Tο ΔΝΤ επέστρεψε… Προβλέπει αδύναμη ανάπτυξη 4,1% για την Ελλάδα το 2021

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ

Mε το συνολικό κόστος της πανδημίας να υπολογίζεται στα 28 τρισ. δολάρια, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ παίρνει αυτό που της αναλογεί… Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του χρόνου δεν συμβαδίζουν σε καμία περίπτωση με το αισιόδοξο σενάριο 7,5% της κυβέρνησης, το οποίο στηρίζεται στην εισροή των κοινοτικών κεφαλαίων.

Το ΔΝΤ μιλάει για ανάπτυξη του χρόνου 4,1%, πιο κάτω από τον πήχη του 5,5% που θέτει η κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν ισχύσει το καλό σενάριο.

Απόσταση υπάρχει και για την  εκτίμηση του ΔΝΤ  για την ύφεση φέτος την οποία υπολογίζει σε 9,5%, όταν η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμά 8,2%.

Όμως, πότε έπεσε μέσα στις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ το ΔΝΤ, ακόμα και στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων;

Πάντως, η Ελλάδα δεν ηγείται της ύφεσης στην ευρωζώνη φέτος, αφού τα σκήπτρα κρατούν η Ισπανία με 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10% και η Γαλλία με 9,8%.

Πολύ κακές είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για την ανεργία, οι οποίες επίσης απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμάται έκρηξη της ανεργίας στο 19,9% του εργατικού δυναμικού φέτος (από 17,3%) με μόνο μερική αποκλιμάκωση στο 18,3% το 2021 . Η δεύτερη χειρότερη επίδοση ανεργίας στην ευρωζώνη συναντάται στην Ισπανία όπου το ΔΝΤ προβλέπει «κολλημένη» ανεργία στο 16,8% φέτος και του χρόνου ενώ για την Ιταλία προβλέπεται ότι η ανεργία από 11% φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 11,8% το 2021.

Στις υπόλοιπες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός από -0.6% φέτος θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2021 και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 7,7% του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4,5% το επόμενο έτος αλλά θα συνεχίσει να δίνει ηχηρό παρόν (-3,6%) έως το 2025 .

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση