Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Οι θεσμοί μας αξιολογούν, περιμένοντας τους… συμβολαιογράφους

Στις 2 σήμερα το μεσημέρι, στην οδό Γενναδίου, στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, κρίνεται ένα από τα… προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα “ανοίξουν αυλαία” σε δυο μέρες, μόνο εάν οι συμβολαιογράφοι αποφασίσουν να αναστείλουν την εξαγγελθείσα αποχή τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κυβέρνηση και θεσμοί, δια των τεχνικών κλιμακίων τους, αναμένεται να αρχίσουν σήμερα το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, έχοντας στραμμένα τα βλέμματα στην κρίσιμη συνέλευση των συμβολαιογράφων. Υπό το φόβο μιας νέας εφόδου στα γραφεία του συλλόγου τους από τις λεγόμενες συλλογικότητες που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς, οι συμβολαιογράφοι Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσων ψηφίζουν “ναι” ή “όχι” στη λήξη της αποχής τους από όλους τους πλειστηριασμούς.

Στη “ζυγαριά” της κρίσης τους βάζουν, από τη μία, τις πρόσφατες δεσμεύσεις των συναρμόδιων υπουργών για λήψη μέτρων που θα εγγυόνται την ασφάλεια τους, από την άλλη, τις επιθέσεις στις οποίες βρίσκονται εκτεθειμένοι το τελευταίο διάστημα αλλά και τις αστοχίες, όπως λένε, του θεσμικού πλαισίου των πλειστηριασμών που επιτακτικά ζητούν να αλλάξουν.

Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες έδειχνε εκτόνωση της κρίσης, με τους συμβολαιογράφους να φέρονται διατεθειμένοι να σταματήσουν την κινητοποίηση τους, εν αναμονή βεβαίως της υλοποίησης των υποσχέσεων των κ.κ.Κοντονή, Τόσκα και Λιάκου.

Δυο εβδομάδες πριν, οι συναρμόδιοι υπουργοί δεσμεύτηκαν για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε για αδικήματα, όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς, να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη, κάτι που θα συνεπάγεται την αυτόφωρη σύλληψη για τους ταραξίες. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Για να πουν το “ναι” στον τερματισμό της αποχής τους, οι υπουργοί είπαν στους συμβολαιογράφους ότι “βλέπουν” και περιθώριο για άμεσες βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Την Τετάρτη οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Εάν οι συμβολαιογράφοι αποφασίσουν να επιστρέψουν στους πλειστηριασμούς, τότε, μεθαύριο Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 10 οφειλέτες θα δουν τα ακίνητα τους να βγαίνουν στο “σφυρί” με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα είναι οι πρώτοι πλειστηριασμοί που θα “εγκαινιάσουν”ένα νέο θεσμό στη χώρα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Την πρώτη “κρυάδα” του ηλεκτρονικού “θανάτου” περιουσιακού του στοιχείου, θα πάρει ένας ιδιώτης, με επισπεύδουσα εταιρία: Μετοχές, συνολικής αξίας 514.796 ευρώ, ζητούν πλειοδότες, με τιμή πρώτης προσφοράς 152.570 ευρώ.

Στην πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα ακολουθούν:

Για χρέη 306.000 ευρώ, τράπεζα εκπλειστηριάζει οικόπεδο ιδιώτη, επιφάνειας 545 τμ, με διώροφο επαγγελματικό χώρο.
Εξι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τράπεζες και οφειλέτες εταιρίες ή ιδιώτες για οικόπεδα, μία μεζονέτα στην Κηφισιά, θέσεις πάρκινγκ και οικόπεδο με σπίτι στη Νέα Ερυθραία.
Εκπλειστηριασμός μηχανημάτων εταιρίας από ιδιώτη.
Εταιρία για χρέη άλλης εταιρίας, της εκπλειστηριάζει το εμπόρευμα της. Δηλαδή, λάμπες, μετασχηματιστές και πυκνωτές.

Αυτή η τελευταία περίπτωση, μας υπενθυμίζει ότι για τους κακοπληρωτές, τα πάντα μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό.

Πλειστηριασμός και για… διατροφή πρώην συζύγου

Μεταξύ των 80 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο 7μηνο, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι άκρως ιδιαίτερες.

Πρώην σύζυγος βγάζει στο “σφυρί” μετοχές της εταιρίας του πρώην συζύγου της, ελπίζοντας να εισπράξει απλήρωτη διατροφή 119.000 ευρώ!

Πιθανότατα λόγω… έλλειψης άλλων περιουσιακών στοιχείων, εταιρία περιμένει να εισπράξεις απαιτήσεις 398.728 ευρώ, βγάζοντας σε πλειστηριασμό από τις καρέκλες και τις πολυθρόνες, μέχρι τις συρταριέρες και τις ντουλάπες της οφειλέτριας εταιρίας.

30.910 ευρώ χρωστάει στον προμηθευτή του ο έμπορος. Και τώρα ο προμηθευτής βγάζει σε πλειστηριασμό το εμπόρευμα του οφειλέτη: δηλαδή τις γραβάτες, τις βερμούδες, τις μπλούζες και τα μπουφάν της επιχείρησης του.

Ιδιώτης χρωστά 10.843 ευρώ σε άλλο ιδιώτη, ο οποίος του κατέσχεσε τη βάρκα του, μαζί με την εξωλέμβια μηχανή της.

Αλλος ιδιώτης περιμένει την είσπραξη των χρωστούμενων από τον εκπλειστηριασμό του τζετ- σκι του οφειλέτη του ενώ ένας άλλος, κατέσχεσε το αυτοκίνητο του οφειλέτη του.

Δεν λείπουν από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι πριονοκορδέλες, τα κλαρκ και οι τόρνοι. Εκπλειστηριάζονται για χρωστούμενα 52.000 ευρώ.

Μέχρι νεωτέρας, οι τράπεζες δεν προχωρούν σε πλειστηριασμούς κατοικιών. Εξαίρεση φαίνεται πως θα αποτελούν τα χρέη άνω των 300.000 ευρώ, ενώ η πρώτη κατοικία συνεχίζει να προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη, ο οποίος -εκτός απροόπτου- θα παραταθεί και για το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι Θεσμοί ελέγχουν τις 24 υποθέσεις του εξωδικαστικού: Τι μας περιμένει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη για την περιουσία του Βγενόπουλου: Ποιος πούλησε 7 πλοία και πήρε 120 εκατ. δολάρια;