Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις – Πώς θα δίνονται τα δάνεια

Ταμείο Ανάκαμψης: Ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις – Πώς θα δίνονται τα δάνεια

Θ. Σκυλακάκης, αν. υπουργός Οικονομικών

Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου αναμένεται να εκταμιευθεί, τελικά, η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης προς τη χώρα μας, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί το περασμένο καλοκαίρι η εκταμίευση της ενισχυμένης προκαταβολής ύψους 4,1 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 2,14 δισ. ευρώ δάνεια), προκειμένου να ξεκινήσει η άμεση υλοποίηση των πλέον «ώριμων» έργων και μεταρρυθμίσεων.

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εκπληρώσει τα 13 ορόσημα του προγράμματος εδώ και εβδομάδες, καθυστέρησε η αποστολή του επίσημου αιτήματος προς την Κομισιόν για να εκκινήσουν οι διαδικασίες αποδέσμευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Αυτό συνέβη καθώς η επιχειρησιακή σύμβαση της ΕΕ με το Υπουργείο Οικονομικών υπεγράφη μόλις πριν από λίγες ημέρες και καθιστούσε ανέφικτη την αποστολή του σχετικού αιτήματος. Άλλωστε, η διαδικασία έγκρισης της δόσης από τα ευρωπαϊκά όργανα αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν 2-3 μήνες.

Οι δόσεις

Με βάση τη σύμβαση, η χώρα μας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για την αποδέσμευση των δόσεων ύψους 4,1 δισ. ευρώ, δυο φορές κάθε έτος έως και το 2026, που λήγει το ευρωπαϊκό σχέδιο «Μάρσαλ».

Λόγω της καθυστέρησης για την πρώτη δόση, η Ελλάδα θα έχει δικαίωμα να υποβάλει τρεις αιτήσεις εκταμίευσης μέσα στο 2022, μια τη δόση του 2021 που δεν εκταμιεύθηκε και τις άλλες δυο που δικαιούται, με βάση την επιχειρησιακή σύμβαση.

Σύμφωνα με την επιχειρησιακή σύμβαση Υπουργείου Οικονομικών – Κομισιόν, οι καταβολές των δόσεων έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

Επιχορηγήσεις

1η δόση: Δ΄ τρίμηνο 2021

Επιχορήγηση 1,974 δις € και δάνειο 2,12 δις €

2η δόση: Β΄ τρίμηνο 2022

Επιχορήγηση 1,974 δις €

3η δόση: Δ’ τρίμηνο 2022

Επιχορήγηση 1,974 δις € και δάνειο 2,12 δις €

4η δόση: Β΄ τρίμηνο 2023

Επιχορήγηση 1,974 δις €

5η δόση: Δ’ τρίμηνο 2023

Επιχορήγηση 1,974 δις € και δάνειο 2,12 δις €

6η δόση: Β΄ τρίμηνο 2024

Επιχορήγηση 1,974 δις €

7η δόση: Δ’ τρίμηνο 2024

Επιχορήγηση 1,974 δις € και δάνειο 2,12 δις €

8η δόση: Β΄ τρίμηνο 2025

Επιχορήγηση 1,974 δις €

9η δόση: Δ’ τρίμηνο 2025

Επιχορήγηση 1,974 δις € και δάνειο 2,12 δις €

10η δόση: Β΄ τρίμηνο 2026

Δάνειο 2,12 δις €

Τέσσερις φορές το χρόνο

Η χώρα μας θα πρέπει να υποβάλει εκθέσεις προόδου τέσσερις φορές το χρόνο. Οι πρώτες δύο θα αφορούν τη συνολική πρόοδο του προγράμματος και θα αποστέλλονται στις 15 Απριλίου και τις 30 Οκτωβρίου και οι άλλες δύο θα αφορούν την πρόοδο των οροσήμων σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να αποστέλλονται στις 28 Φεβρουάριου και στις 31 Αυγούστου.

Τα… δύσκολα αναμένεται να ξεκινήσουν για τη δεύτερη δόση του προγράμματος, καθώς η χώρα μας θα κληθεί να εκπληρώσει 28 ορόσημα για να πάρει τη δεύτερη δόση ύψους 1,975 δισ. ευρώ, το αργότερο μέχρι και τον Ιούνιο.

Συνολικά περιλαμβάνονται 68 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του προγράμματος, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2026.

Ο ρόλος των τραπεζών

Σημειώνεται πως μόλις χθες έπεσαν οι υπογραφές για τις επιχειρησιακές συμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τα 6 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα λάβουν κονδύλια ύψους 970 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετεύσουν σε επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, τις έξι συμφωνίες υπέγραψαν:

Εντός 30 εργάσιμων ημερών, τα συγκεκριμένα έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει στις επόμενες ημέρες πρόσκληση που θα απευθυνθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που έως τώρα δεν έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο σχήμα.

Τραπεζικά κεφάλαια σε… δόσεις

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα περάσουν από τα «χέρια» των τραπεζών σε «κομμάτια», δηλαδή θα παίρνουν ένα «πακέτο» δανείων για να το διοχετεύσουν στην αγορά και εφόσον έχουν προωθήσει τουλάχιστον το 70% των όσων ήδη έλαβαν, θα λαμβάνουν το επόμενο ποσό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες, θα εξαρτάται από τη φύση της επένδυσης. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, σε περίπτωση που μια επενδυτική πρόταση αφορά έναν «γνωστό» – στις τράπεζες – τομέα, τότε η έγκριση θα δίνεται το πολύ μέσα σε ένα μήνα, ενώ αν η επένδυση αφορά πιο… δύσκολους (και άγνωστους) τομείς πχ ναυπηγεία, τότε οι εγκρίσεις θα απαιτήσουν ακόμα και διπλάσιο χρόνο.

Σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης, το 20% της επένδυσης θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τουλάχιστον το 30% με δάνειο από τις τράπεζες και το υπόλοιπο έως και 50% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσον αφορά στην ιδιωτική συμμετοχή, αυτή μπορεί να καλυφθεί με:

Βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί μία επένδυση είναι να προάγει την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.

Οι τομείς που θα λάβουν τα κονδύλια

Υπενθυμίζεται πως από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Η χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναμένεται να συμβάλει, σημαντικά, στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Τα δάνεια θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν θετικό προσδοκώμενο ποσοστό απόδοσης.

Ήδη, έχουν εγκριθεί 48 έργα συνολικού ύψους 2,76 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο από την προκαταβολή που πήρε το καλοκαίρι η Ελλάδα, ύψους 4 δισ. ευρώ. Τα πρώτα 12 έργα είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο ύψους 1,42 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 36 τον Οκτώβριο, ύψους 1,34 δις ευρώ.

Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής έργα:

Υποδομές και Μεταφορές

Ενέργεια

Περιβάλλον – Διαχείριση φυσικών πόρων – Κλιματική κρίση

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Πολιτισμός

Συνολικός Προϋπολογισμός: 39,9 εκατ. ευρώ.

Δικαιοσύνη

Αγροδιατροφή

Οργάνωση και ασφάλεια δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών

Έρευνα – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα

Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους

Επιπλέον, προετοιμάζεται η ένταξη μιας σειράς έργων αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 43,2 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Διαβάστε επίσης

Οι 6 τράπεζες που θα πάρουν 970 εκατ. για το Ταμείο Ανάκαμψης – Ποιες επενδύσεις θα λάβουν δάνεια

Ταμείο Ανάκαμψης: Υπεγράφη η Επιχειρησιακή συμφωνία με την Κομισιόν

Ταμείο Ανάκαμψης: Επιπλέον 27,8 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία