Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τα «ψιλά γράμματα» της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Αναλυτική παρουσίαση για τις πλατφόρμες ρύθμισης χρεών στους θεσμούς

Χρήστος Σταϊκούρας

Δυσοίωνη είναι η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που προβλέπει ότι η χώρα θα επιστρέψει μεν σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022, ωστόσο οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ταμείου, δείχνουν μια δύσκολη επόμενη ημέρα.

Η έκθεση προβλέπει πως μετά το φετινό πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ, λόγω της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μάλιστα θα αυξάνονται σταδιακά έως το 2026.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 0,3% του ΑΕΠ, 1,2% του ΑΕΠ το 2024, 1,3% του ΑΕΠ το 2025 και 1,5% του ΑΕΠ το 2026.

Υπενθυμίζεται όμως, πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί προς τους θεσμούς για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023, κατά μέσο όρο, 2,2% του ΑΕΠ ετησίως. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για χαμηλές «πτήσεις» της ελληνικής οικονομίας έως το 2026, τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί η ανάγκη για νέα συμφωνία με τους θεσμούς για το χρέος.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως τόσο για φέτος όσο και για το 2022 η χώρα μας δεν έχει πλέον, την υποχρέωση να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η δημοσιονομική ευελιξία που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν, προσφέρουν ανάσα στην ελληνική οικονομία, με φόντο τις τεράστιες οικονομικές και δημοσιονομικές ανάγκες που επιβάλει η πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να υποβάλετε αίτηση στις 120 δόσεις

Η επιτυχία της αναπτυξιακής προσπάθειας στη «μέγγενη» της πιθανής ανόδου των επιτοκίων

Προεξοφλεί τη μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη το Χρηματιστήριο Αθηνών