Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Στο ΓΕΜΗ θα δηλώνονται ηλεκτρονικά τα υποκαταστήματα ξένων εταιρειών στην Ελλάδα

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Όσες ξένες εταιρείες έχουν ανοίξει υποκαταστήματα στην Ελλάδα θα πρέπει στο εξής να καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο ΓΕΜΗ.

Με νέα κοινή υπουργική απόφαση, η online διαδικασία καταχώρισης των υποκαταστημάτων αλλοδαπής εταιρείας που έχουν την έδρα τους σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ΓΕΜΗ θα είναι προαιρετική έως 30/04/2024 και υποχρεωτική από 01/05/2024, προκειμένου το ελληνικό κράτος να γνωρίζει ποιος είναι εκπρόσωπος της κάθε εταιρείας, το ΑΦΜ του, η διεύθυνσή του και από που «κράτα η σκούφια του», καθώς θέλει να βάλει τέλος στους… αόρατους «μπροστάρηδες».

Πέραν από την online καταχώρηση θα πρέπει να γίνει:

* αυτόματη δέσμευση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου,

* καταχώριση του υποκαταστήματος στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, κατόπιν ελέγχου νομιμότητας από την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και επαλήθευσης των πληροφοριών σχετικά με την μητρική εταιρεία μέσω του B.R.I.S.,

* εγγραφή στο φορολογικό Μητρώο και λήψη Α.Φ.Μ., εφόσον δεν υπάρχει ήδη,

* εγγραφή στο Μητρώο Εργοδοτών και λήψη Αριθμού Μητρώου Εργοδότη,

* ενημέρωση, μέσω του B.R.I.S., του Μητρώου του κράτους-μέλους στο οποίο είναι καταχωρισμένη η εταιρεία για την εγγραφή του υποκαταστήματος στο Γ.Ε.ΜΗ.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του υποκαταστήματος ή τον εκπρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί να αναλάβει την καταχώριση του υποκαταστήματος στο Γ.Ε.ΜΗ. Ο αιτών, σε κάθε περίπτωση, υποχρεούται:

α) Να έχει δικαιοπρακτική ικανότητα,

β) να είναι κάτοχος ελληνικού ενεργού Α.Φ.Μ. και

γ) να διαθέτει κωδικούς TAXISnet ή κωδικούς οποιασδήποτε άλλης διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου.

Τα ατομικά στοιχεία που δημοσιεύονται περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και τον Α.Φ.Μ.

Το μητρώνυμο, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, η διεύθυνση κατοικίας, ο τόπος και ο χρόνος γέννησης και η ιθαγένεια αποτελούν καταχωριστέα, αλλά όχι δημοσιευτέα ατομικά στοιχεία.

Αυστηρός έλεγχος

Σε περίπτωση που η αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. έχει βάσιμες υποψίες παραποίησης της ταυτότητας, μπορεί να απαιτήσει τη φυσική παρουσία του αιτούντος.

Επίσης, όταν δεν είναι δυνατή η καταχώριση ενός υποκαταστήματος λόγω διαπίστωσης ελλείψεων ή σφαλμάτων, η υπηρεσία ενημερώνει τον αιτούντα και τον καλεί ηλεκτρονικά να προβεί στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις.

Η καταχώριση του υποκαταστήματος ολοκληρώνεται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή των απαιτούμενων πράξεων και στοιχείων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

ΓΕΜΗ: Οδηγίες σχετικά με τους νέους κανόνες δέσμευσης και προδέσμευσης προσώπου

ΣΙΔΜΑ: Το σχέδιο μετά τη μεταβίβαση των δανείων από τους servicers στις τράπεζες