Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

«Λιτότητα για άλλα 40 χρόνια τουλάχιστον στην Ελλάδα»

φτώχεια

Ένα άρθρο – κόλαφο για την ελληνική οικονομία φιλοξενεί στην σελίδες της η Washington Post, η οποία εκτιμά ότι η λιτότητα στην Ελλάδα δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα και σύντομα μετά τα μνημόνια.

Σε ανάλυσή της η WP σχολιάζει σχετικά πως μπορεί η Ευρώπη να πανηγυρίζει ότι η Ελλάδα βιώνει τώρα το success story αλλά επί της ουσίας η χώρα έχει υπάρξει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες στην ιστορία εκτός από τις περιόδους πολέμων ή επαναστάσεων.

Με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ  η εφημερίδα αναφέρει πως «παρά τα χαμηλότερα επιτόκια και τις μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υποστηρίζει για πολύ ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια».

Επιπλέον η WP αναφέρει ότι με βάση την τελευταία συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Και ναι αυτό σημαίνει ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Οπότε δεν είναι περίεργο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 μέχρι το 2030» σημειώνει.

Με εξαίρεση το Σαν Μαρίνο, συνεχίζει ο αναλυτής, υπάρχουν μόνο τέσσερις χώρες που είχαν μεγαλύτερη συρρίκνωση στην οικονομία τους από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Αυτοκρατορική Γουινέα. «Οι δύο πρώτες χτυπήθηκαν από εμφύλιο και οι άλλες δύο είναι πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες που ήταν τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες ώστε επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση. Ακόμα και η Ουκρανία η οικονομία της οποίας το 2009 χτυπήθηκε σφοδρά ενώ είχε και την ένταση με τη Ρωσία το 2014, τα πήγε καλύτερα από την Ελλάδα» σχολιάζει η Washington Post.

Και το άρθρο καταλήγει: «Αυτό (σ.σ. η Ελλάδα) είναι ό,τι αποκαλεί επιτυχία η Ευρώπη: μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ ώστε μοιάζει να έχει βγει από πόλεμο».