Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Κριστίν Λαγκάρντ καλεί Γιάννη Λιανό για τα επιτόκια καταθέσεων

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

Μερικές φορές η μη δράση είναι δράση και η απόφαση να «παγώσουμε» τα επιτόκια έχει σημασία, ανέφερε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Η κα Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε «απότομη πτώση στη ζήτηση για δάνεια» ενώ και τα κριτήρια δανεισμού από τις τράπεζες έχουν γίνει περισσότερο αυστηρά και  απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, είπε χαρακτηριστικά πως:

-Η  ΕΚΤ καθορίζει το ύψος των επιτοκίων του ευρώ και δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαμόρφωση των επιτοκίων καταθέσεων/ χορηγήσεων από τις τράπεζες της κάθε χώρας.

Αυτή είναι αρμοδιότητα άλλων αρχών για να επιληφθούν, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε καλώντας επί της ουσίας τον επικεφαλής, Γ. Λιανό, να παρέμβει ώστε να υπάρξει «διόρθωση» και να κλείσει η ψαλίδα των επιτοκίων, σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες δίνουν δάνεια με υψηλά επιτόκια σε σύγκριση με τα επιτόκια με τα οποία «πριμοδοτούν» τις καταθέσεις των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι η κα Λαγκάρντ και την Τετάρτη –κατά τη διάρκεια  τηλεοπτικής συνέντευξης- προέτρεψε τους καταθέτες να διαπραγματεύονται με τις τράπεζες και να πιέζουν για να πετύχουν υψηλότερο επιτόκιο στις αποταμιεύσεις τους.

Σε ότι αφορά τώρα το «πάγωμα» των επιτοκίων μετά από 10 αυξήσεις τους, η κα Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο επίπεδο του 2% που έχουμε θέσει».

Και μάλιστα σχολίασε με έμφαση:

-«Το γεγονός ότι κρατάμε τα επιτόκια  σταθερά  δεν σημαίνει ότι δεν θα τα αυξήσουμε ξανά. Το πότε θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα»  είπε και διευκρίνησε πως: Δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση το πότε και σε ποιο επίπεδο  του πληθωρισμού θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο υποχώρησε όμως παραμένει υψηλά για πολύ καιρό».

Η κα Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην προηγούμενη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τον αντίκτυπο στις τιμές ενέργειας.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η κα Λαγκάρντ έπλεξε το «εγκώμιο» της χώρας υπογραμμίζοντας πως η ελληνική οικονομία έχει δείξει «εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης». Αναφέρθηκε και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας λέγοντας πως μετά το IG, η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον το  waiver για την ένταξη των ελληνικών τίτλων σε προγράμματα αγορών της ΕΚΤ, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι  πλέον επιλέξιμα.

Όπως είπε εξαίρεση αποτελεί μόνο το πρόγραμμα επαναγοράς ΡΕΡ στο οποίο, όμως, ούτως ή αλλιώς τα ελληνικά ομόλογα συμμετείχαν. «Δεν συζητήσαμε το θέμα στο ΔΣ» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, και αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται.

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην οικονομική πρόοδο της χώρας, έκανε λόγο για ένα success story, με την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ωστόσο όπως είπε  «πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να  φτάσει η χώρα στις αξιολογήσεις Α+ που είχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους». Και συμπλήρωσε:

«Το σημαντικό είναι ότι σήμερα είμαστε σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο κοντά ο ένας στον άλλο, καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, πιο Ευρωπαίοι».

Διαβάστε επίσης

ΔΥΠΑ: Την εθνική στρατηγική δεξιοτήτων παρουσίασε ο Σπ. Πρωτοψάλτης

Λαγκάρντ: Δεν έχουμε συζητήσει για μείωση επιτοκίων- Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της Ελλάδας

ΕΚΤ: Φρένο στα επιτόκια ύστερα από 15 μήνες αυξήσεων