Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Eurostat: Πληθωρισμός ρεκόρ στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο – Στο 4,3% στην Ελλάδα

Πακέτο… παρατάσεων πριν το τέλος του έτους

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

Κάθε ρεκόρ σπάνε οι τιμές στην Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τον Οκτώβριο είχε ενισχυθεί κατά 4,1%. «Οδηγός» στην τεράστια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να είναι για έναν ακόμα μήνα η ενέργεια, η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει την πιο μεγάλη ετήσια άνοδο (27,4% μετά το 23,7% τον Οκτώβριο).

Εκτόξευση και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός «εκτοξεύθηκε» και στην Ελλάδα, καθώς βρέθηκε στο 4,3% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται πάντως, ότι στις εκτιμήσεις της Eurostat των τελευταίων μηνών, απέχει σημαντικά από τα τελικά στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς καταγράφονται ακόμα υψηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο η Eurostat είχε εκτιμήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα 2,8%, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει τον δείκτη στο 3,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το φυσικό αέριο «απογειώθηκε» κατά 132%, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε «άλμα» κατά 45,9%, τα καύσιμα κατά 22,3%, το ελαιόλαδο κατά 22%, ενώ και το ηλεκτρικό κατέγραψε αύξηση 18,9%.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Φόβοι για «έκρηξη» – Σκέψεις για νέο πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ συζητούν: Τι προκαλεί τη μείωση στα ποσοστά;

Capital Economics: Πώς μπορεί να επηρεάσει οικονομία, πληθωρισμό, ναύλα, επιτόκια και πετρέλαιο η νέα μετάλλαξη