Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Επεκτείνεται σε όλες τις σακούλες το ανταποδοτικό τέλος για την πλαστική σακούλα

πλαστικη σακουλα

Την επιβολή τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ανεξαρτήτως πάχους, εισηγείται το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/720/ΕΕ, με τον τρόπο που έγινε, έχει δημιουργήσει την εξής παρενέργεια: ενώ επιβλήθηκε αντισταθμιστικό τέλος μόνο για τις λεπτές πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος 15-50 μικρών, ταυτόχρονα αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση της πιο χοντρής πλαστικής σακούλας, την οποία οι καταναλωτές πληρώνουν στα καταστήματα λιανικής πώλησης, χωρίς η χρέωση αυτή να αποτελεί περιβαλλοντικό τέλος.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται ολιστική προσέγγιση του προβλήματος, με επιβολή τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτως πάχους τοιχώματος. Μοναδική εξαίρεση είναι οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες, λόγω προώθησης υλικών που δύνανται να βιοαποδομηθούν ή/και λιπασματοποιηθούν.