Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Capital controls: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τσακαλώτου-Πότε αναμένεται πλήρης άρση των περιορισμών

capital controls

Ουσιαστική χαλάρωση των capital controls από το καλοκαίρι, όταν ουσιαστικά θα συμπληρώσουν 3 χρόνια ζωής, αναμένουν οι τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και θα ολοκληρωθούν με επιτυχία τα stress tests και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο και τη μετάβαση στο νέο καθεστώς εποπτείας της χώρας.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, παρουσίασε το πρόγραμμα που ετοιμάζει η Ελλάδα για την οριστική συμφωνία με τους δανειστές, όπου περιλαμβάνεται και η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι για να σφραγιστεί η απελευθέρωση των τραπεζικών συναλλαγών εντός και εκτός συνόρων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από βήματα για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τοποθετούν την πλήρη άρση των περιορισμών στα τέλη του 2018, το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο επιθυμητός για ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας (κυρίως για τις επιχειρήσεις) στόχος, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πλέγμα από προαπαιτούμενα, τα οποία θα επιτρέψουν στις εποπτικές αρχές εντός και εκτός Ελλάδας να επισφραγίσουν την πλήρη απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το σχέδιο των 75 σελίδων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Εurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου. Προέχει η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες στο σχέδιο, το οποίο χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια δεν αναφέρονται οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που έχουν ψηφιστεί να ενεργοποιηθούν στη διετία 2019 – 2020.

Τα πέντε κεφάλαια του σχεδίου αφορούν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Τι περιλαμβάνει το πλάνο της επόμενης μέρας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό mononews.gr: Αυτές είναι οι 75 επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα χρέη στις τράπεζες (όλη η λίστα)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ποιες αλλαγές «κλειδώνουν» μέσα στον Μάιο