Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση παγίων δαπανών

Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών

Θέμα ωρών θεωρείται το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, για το νέο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών.

Το συνολικό κονδύλι αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα διανεμηθεί σε 30.000 με 50.000 επιχειρήσεις.

Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, με τη μείωση του τζίρου να ξεπερνά το 30%, ενώ η επιδότηση θα καλύψει μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020.

Η επιδότηση των παγίων δαπανών δεν θα πραγματοποιηθεί με την μορφή μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά μέσω ενός «πιστωτικού», που θα δοθεί από το ελληνικό δημόσιο. Αυτά τα κρατικά «κουπόνια» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στην ουσία, προωθείται η επιδότηση των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με vouchers, τα οποία στη συνέχεια θα υπόκεινται σε συμψηφισμό με τους πιστωτές.

Οι «κόφτες»

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Οι δαπάνες που επιδοτούνται  

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει.
Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

• παροχές σε εργαζόμενους,
• ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
• ενέργεια,
• ύδρευση,
• τηλεπικοινωνίες,
• ενοίκια,
• λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
• χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Από το σύνολο των «Επιλέξιμων Δαπανών» θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις. Στο ποσό που απομένει, θα καλυφθεί από κρατική ενίσχυση ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα είναι κατά μέσο όρο 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 90% για τις μικρές.

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Σταϊκούρας: Έως 50.000 επιχειρήσεις στην επιδότηση παγίων δαπανών