Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΥΓΕΙΑ

Σακχαρώδης Διαβήτης: Η σύγχρονη μεταβολική πανδημία

Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day – WDD) θεσπίστηκε αρχικά το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το 2006 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισημοποίησε τη 14η Νοεμβρίου κάθε έτους, γενέθλιο ημερομηνία του Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη.

Αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο, δρούμε έγκαιρα

«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι η σοβαρότερη μεταβολική νόσος της σημερινής εποχής. Μια νόσος με ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα παγκοσμίως, αλλά και μία νόσος που συνοδεύεται από πληθώρα μακροαγγειοπαθητικών και μικροαγγειοπαθητικών επιπλοκών», τονίζουν οι Ανδρέας. Μελιδώνης Συντ. Δ/ντης Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν., Σταύρος Λιάτης  Διευθυντής ΕΣΥ ΑΠΠΚ Παν/μιου Αθηνών – Διαβ. Κέντρο Λαϊκού, Μ. Μελετιάδου Προϊστάμενη νοσηλεύτρια – Πρόεδρος ομ. Εργασίας Επιστ. Υγείας Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν., οι οποίοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μιλούν και ενημερώνουν για τον ΣΔ συνολικά.

Η εκστρατεία αυτή τη χρονιά έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, την προαγωγή της συντονισμένης – συλλογικής δράσης για την πρόληψη ή/και την καθυστέρηση της νόσου, την καλύτερη διαχείριση της, την αποτροπή των επιπλοκών της, μέσω της ενημέρωσης του κοινού, όσον αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

Τι είναι ο Διαβήτης;

Ο ΣΔ αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα, με ετερογενές και πολυπαραγοντικό υπόστρωμα, που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης.

Αιτιολογικά  ταξινομείται σε τέσσερις κατηγορίες εκ των οποίων 2 είναι οι κύριες:

«Εάν ο ΣΔ δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Είναι το πρώτο αίτιο: Τύφλωσης των ενηλίκων, λόγω διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, νεφρικής βλάβης, που χρήζει αιμοκάθαρσης, εξαιτίας διαβητικής νεφροπάθειας, εμφράγματος του μυοκαρδίου και ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, λόγω περιφερικής αγγειοπάθειας και νευροπάθειας» επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης:  Συντ. Δ/ντης Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital – Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν..

«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η παγκόσμια ημέρα διαβήτη έρχεται να “κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου”» προσθέτει.

Οι αριθμοί μιλούν

Στη χώρα μας: Πρόσφατα δεδομένα από την ηλεκτρονική βάση του ΕΟΠΥΥ, που δημοσιεύθηκαν από ερευνητές του διαβητολογικού κέντρου του Λαϊκού Νοσοκομείου, έδειξαν ότι περίπου 8% των ενηλίκων στην Ελλάδα παίρνουν φάρμακα για τον διαβήτη. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Σε παρόμοιους αριθμούς καταλήγει και η πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη ΕΜΕΝΟ, που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ελληνική διαβητολογική εταιρεία. Η ΕΜΕΝΟ έδειξε ότι το 12% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, με το ποσοστό να αγγίζει το 30% στις ηλικίες των 70 και άνω. Στις αγροτικές περιοχές το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη αγγίζει το 14% (πιθανότατα λόγω και του μεγαλύτερου μέσου όρου ηλικίας). Μόλις 40 χρόνια πριν, σε μελέτη του πληθυσμού στο Αιγάλεω, ο Καθηγητής Νίκος Κατσιλάμπρος και οι συνεργάτες του είχαν διαπιστώσει ότι το ποσοστό του διαβήτη βρισκόταν στο 2,4% (υπερβολικό είχε θεωρηθεί τότε), ενώ, λίγο νωρίτερα, οι Καθηγητές Καραμάνος, Χριστακόπουλος και οι συνεργάτες τους έβρισκαν στον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό, ένα ποσοστό της τάξεως του 1,25%!!! Δηλαδή υπάρχει δεκαπλασιασμός της συχνότητας του διαβήτη στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια.

Ποιοι πρέπει να ελέγχονται και πότε;

Ο έλεγχος απαιτεί οπωσδήποτε καμπύλη σακχάρου (δοκιμασία φόρτισης γλυκόζης 75γρ.) που είναι το καλύτερο τεστ ελέγχου του ΣΔ.

Εάν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικά, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον ανά τριετία, με πιθανό πιο συχνό έλεγχο ανάλογα με τα αρχικά ευρήματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Αναγνώρισε τα προειδοποιητικά σημάδια, δράσε έγκαιρα

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

Κριτήρια διάγνωσης

Γνωρίστε τον κίνδυνο για ΣΔ τύπου 2 (Test2prevent)

H IDF δημιούργησε μία διαδικτυακή αξιολόγηση κινδύνου ΣΔ τύπου 2. Έχει σχεδιαστεί για να τονίσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ΣΔ εντός των επόμενων δέκα ετών. Βασίζεται στο φινλανδικό δείκτη κινδύνου διαβήτη (FINDRISC). Η εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητή συσκευή επιτρέπει την αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης ΣΔ2.

Η πρόληψη είναι το μυστικό

Τα μέτρα πρόληψης στοχεύουν στους τροποποιήσιμους περιβαλλοντικούς παράγοντες:

Συμπερασματικά: «Ο ΣΔ είναι αναμφισβήτητα η σοβαρή μεταβολική νόσος του 21ου αιώνα με πλήθος συνεπαγόμενων επιπλοκών όταν είναι αρρύθμιστος. Σήμερα και πρέπει και μπορούμε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα την νόσο, να δράσουμε έγκαιρα για να ρυθμίσουμε τον ΣΔ και να αποφύγουμε τις επιπλοκές του και να εγκαταστήσουμε σχέση φιλίας και συνύπαρξης με έναν ΣΔ ρυθμισμένο και ελεγμένο», καταλήγουν οι ειδικοί Ανδρέας. Μελιδώνης Συντ. Δ/ντης Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital – Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν., Σταύρος Λιάτης  Διευθυντής ΕΣΥ ΑΠΠΚ Παν/μιου Αθηνών – Διαβ. Κέντρο Λαικού, Μ. Μελετιάδου Προϊστάμενη νοσηλεύτρια – Πρόεδρος ομ. Εργασίας Επιστ. Υγείας Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν.

*Ε.ΚΟ. ΜΕ. Ν. (Ελληνικό κολέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων)

Διαβάστε επίσης:

Σακχαρώδης Διαβήτης: Τι πρέπει να γνωρίζω για να προστατεύσω την καρδιά μου

Διαβήτης: Η μάστιγα της εποχής

Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών: Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ΕΕ