Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Πανδημία: Με 100+ τρέχει η “κούρσα” των εμβολίων

Περισσότερες από 100 ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μελέτες για την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου έναντι του νέου κορονοϊού.

Τα 7 δοκιμάζονται ήδη σε ανθρώπους, ενώ τα 2 έχουν περάσει επιτυχώς τη φάση 1 των κλινικών δοκιμών και έχουν εισέλθει στη φάση 2.

«Οι μελέτες περιλαμβάνουν στρατηγική φάσης 1 και φάσης 2, που αφορούν πληθυσμό εθελοντών, οι οποίοι παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, με σκοπό να ανιχνευθούν αντισώματα ή παρενέργειες (σ.σ. αποτελεσματικότητα και ασφάλεια) από τη χορήγηση του. Όταν αυτές οι μελέτες προχωρήσουν, εισερχόμαστε στη φάση 3 όπου το εμβόλιο χορηγείται σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και εξετάζεται πλέον η χορήγησή του σε πραγματικές συνθήκες, με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του νέου κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας (4/52020).

Οι ερευνητές που ασχολούνται με τα εμβόλια, εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς οι προσπάθειες είναι πολλές και δοκιμάζονται καινοτόμες τεχνολογίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, επιταχύνοντας σημαντικά τις διαδικασίες.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε λιγότερο από 1-1 ½ χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και τα πιο αισιόδοξα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο Dr Fauci ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), δήλωσε πρόσφατα ότι,  με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, θα προχωρήσει η παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της παραγωγής των εμβολίων που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά πριν ακόμα ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. «Στόχος είναι η μείωση του χρόνου, αλλά παράλληλα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Dr Fauci.

Σύμφωνα με τον κο Τσιόδρα, ο διάλογος για τη διάθεση των εμβολίων έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη και αφορά στη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, καθώς ακόμη και αν ανακαλυφθεί ένα εμβόλιο δεν αναμένεται να υπάρχει επάρκεια μέχρι το τέλος του έτους, οι ευρωπαϊκές Αρχές προσανατολίζονται στο να δώσουν προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

«Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο καθηγητής.

Ιδιαίτερα καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, ο ιός δε μεταλλάσσεται τόσο εύκολα όσο ο ιός της γρίπης, ώστε να «σαμποτάρει» τις προσπάθειες για την ανακάλυψη εμβολίου.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι και στην περίπτωση του νέου κορονοϊού το εμβόλιο θα πρέπει να προσαρμόζεται στη συνέχεια, ανάλογα με τα νέα στελέχη του ιού που θα εμφανίζονται.

Δημόσιο αγαθό

Σε κάθε περίπτωση ειδικοί εικάζουν ότι η κυκλοφορία του εμβολίου θα αποτελέσει την απαρχή ενός αδίστακτου ανταγωνισμού μεταξύ των κυβερνήσεων, ανάλογου με αυτόν που παρατηρήθηκε στη πρώτη φάση της επιδημίας για την εξασφάλιση ατομικών μέσω προστασίας, τα οποία βρίσκονταν σε παγκόσμια έλλειψη.

Πριν από ένα μήνα περίπου, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικών της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία Covid-19, κατέθεσε πρόταση για συνεργασία των κυβερνήσεων, ώστε να αγοράσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του μελλοντικού εμβολίου και να εγγυηθούν τη μαζική παραγωγή του σε παγκόσμια κλίμακα.

Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανάλογη στρατηγική υποστήριξε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Μπιλ Γκέιτς αλλά και ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος πρότεινε τα εμβόλια για τη νόσο Covid-19 να είναι παγκόσμια δημόσια αγαθά.

«Είναι η πρόταση που κατέθεσα πριν από ένα μήνα και στήριξε ο Πρωθυπουργός και η Ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι τελικά ουτοπική και ανεφάρμοστη όπως υποστήριξαν μερικοί. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα είναι η κυρίαρχη θέση διεθνώς», σχολίασε ο κος Μόσιαλος σε προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα.