Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Μαγιορκίνης: Μείωση στις εισαγωγές και τους θανάτους με COVID-19

Μαγιορκίνης: Η Όμικρον εκτοπίζει την Δέλτα αλλά δεν είναι αθώα

Γκίκας Μαγιορκίνης-Καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Στην εξέλιξη της πανδημίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έκανε αναφορά στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Παρατηρούμε μεγάλη μείωση στις εισαγωγές και τους θανάτους με COVID-19, μείωση που σε κύματα όπως της Delta και της Alpha θα περιμέναμε αργότερα», σημειώνει.

Ωστόσο, τονίζει ότι λόγω του τριημέρου και πολλών αδειών αναμένεται μειωμένη προσέλευση για test.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μαγιορκίνη

«Σχετικά με την πορεία της θερινής έξαρσης της COVID-19.

Καταρχήν σημειώνουμε ότι λόγω του τριημέρου (και των πολλών αδειών) αναμένουμε μειωμένη προσέλευση για ελέγχους-test.

Συνεχίζει η συρρίκνωση των διαγνώσεων για ακόμα μία εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων κινείται κάτω από τους 120. Και οι 2 δείκτες αυτοί βρίσκονται εντός των πλαισίων που είχαμε προβλέψει από την αρχή της έξαρσης. Η μείωση 27% στις διαγνώσεις πιθανόν να έχει επηρεαστεί και από την μειωμένη προσέλευση που αναφέραμε παραπάνω.
Η αποσύζευξη των διασωληνώσεων από τον αριθμό θανάτων με COVID-19 συνεχίζεται όπως έχει περιγραφεί και προηγουμένως.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρατηρούμε μεγάλη μείωση στις εισαγωγές και τους θανάτους με COVID-19, μείωση που σε κύματα όπως της Delta και της Alpha θα περιμέναμε αργότερα (περίπου 10 με 14 ημέρες). Η μείωση αυτή δεν επηρεάζεται από την προσέλευση για test και επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη συρρίκνωση της θερινής έξαρσης.

Η αποσύζευξη των θανάτων-διασωληνώσεων μαζί με την βράχυνση της χρονικής διαφοράς φάσης θανάτων-κρουσμάτων ταιριάζουν με την επικράτηση των συγκυριακών θανάτων “με” έναντι των καθαρά αιτιολογικών θανάτων “από” COVID-19 σε αυτή την έξαρση».

Διαβάστε επίσης:

Θάνος Πλεύρης: Αισιοδοξία ότι δεν θα ξαναδούμε μέτρα το φθινόπωρο – Αν χρειαστούν θα είναι ήπια

COVID-19: Τι μας περιμένει από το φθινόπωρο – Φόβοι για νέο κύμα