Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Body

«Καμπανάκι» ECDC: Ανοχύρωτη η Ευρώπη απέναντι στη γρίπη

γρίπη

Κανένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν έχει «πιάσει» το στόχο της ΕΕ για 75% εμβολιαστική κάλυψη κατά της γρίπης σε ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Η κάλυψη του πληθυσμού παραμένει χαμηλή σε πολλές χώρες, οδηγώντας σε σοβαρή νόσηση, νοσηλείες και πρόωρους θανάτους. Εάν δεν βελτιωθεί, αναμένεται σημαντική επιβάρυνση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και κατά την φετινή περίοδο.

Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις περιόδους 2015-16, 2016-17 και 2017-18 συγκεντρώθηκαν από 19 κράτη μέλη και συμπεριελάμβαναν λεπτομερείς πληροφορίες για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις, οι έγκυες γυναίκες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές οι ομάδες είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, γι ‘αυτό και οι περισσότερες χώρες τις έχουν ως προτεραιότητα για εμβολιασμό.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η επίτευξη υψηλών ποσοστών κάλυψης εμβολιασμού για όσους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών παραμένει μια σοβαρή πρόκληση για τη δημόσια υγεία», αναφέρει ο Pasi Penttinen, Προϊστάμενος του Προγράμματος για τη Νόσο της Γρίπης. «Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης ή ελαχιστοποίησης σοβαρής νόσησης μεταξύ των ευάλωτων ομάδων είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ποικίλει ανάλογα με τον ιό που κυκλοφορεί. Η επαρκής εμβολιαστική κάλυψη εξοικονομεί, επίσης,  χρήματα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, με μειωμένα ποσοστά επισκέψεων και νοσηλείες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περίπου τα μισά από τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν αυξημένη χρήση νεότερων αντιγριπικών εμβολίων, που παρέχουν διευρυμένη προστασία, κατά την περίοδο 2017/18. Αυτά τα νέα εμβόλια περιέχουν τέσσερα στελέχη της γρίπης ή ένα ανοσοενισχυτικό.

Επίσης, έξι κράτη μέλη ανέφεραν τη χρήση νεώτερων στρατηγικών ανοσοποίησης που στοχεύουν σε πρόσθετες ηλικιακές ομάδες, όπως τα παιδιά.

Εντούτοις, το ECDC θα μελετήσει κατά πόσο τα νεότερα εμβόλια και οι στρατηγικές εμβολιασμού θα παράσχουν καλύτερη γενική προστασία κατά τις επόμενες χειμερινές περιόδους.

Για ασθενείς με σοβαρή γρίπη ή για εκείνους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό λόγω ασθένειας ή θεραπείας που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, η χρήση αντι-ιικών φαρμάκων μπορεί να είναι σωτήρια. Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει σχετικές συστάσεις.

Η έκθεση του ECDC συνιστά τη βελτίωση των ποσοστών κάλυψης εμβολιασμού μέσω στοχοθετημένων εκστρατειών επικοινωνίας προς τις ευάλωτες ομάδες, καθώς και την εξασφάλιση επαρκούς και βιώσιμης χρηματοδότησης των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο, ενισχυμένο εμβόλιο κατά της γρίπης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π.Ο.Υ: 5 μύθοι για το εμβόλιο κατά της γρίπης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τη γρίπη μετά από 20 χρόνια