• ΥΓΕΙΑ

    Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τη γρίπη μετά από 20 χρόνια


    Ένα νέο φάρμακο για τη γρίπη εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.  Η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Shionogi & Co Ltd και η ελβετική Roche, πήραν το πράσινο φως για τη διάθεση του Xofluza (baloxavir marboxil), με ένδειξη τη θεραπεία της γρίπης, σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω, που εμφανίζουν συμπτώματα για λιγότερο από 48 ώρες.

    «Αυτή είναι η πρώτη νέα αντι-ιική θεραπεία για τη γρίπη με καινοτόμο μηχανισμό δράσης που εγκρίθηκε από τον FDA τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι νοσούν από γρίπη και πολλοί από αυτούς σοβαρά, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο Επίτροπος του  FDA, Scott Gottlieb, M.D..

    Εντούτοις, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι, ενώ υπάρχουν αρκετά αντι-ιικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της νόσου, δεν υποκαθιστούν τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό. Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, τονίζοντας ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και ασφαλείς τρόπους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και την κοινότητα από τη νόσο και τις σοβαρές επιπλοκές της.

    Η γρίπη είναι μια μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από ιό. Όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, τα αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια και τη βαρύτητα της ασθένειας.

    «Η ύπαρξη περισσότερων θεραπευτικών επιλογών, που δρουν με διαφορετικούς τρόπους για να επιτεθούν στον ιό είναι σημαντική, καθώς οι ιοί της γρίπης μπορούν να γίνουν ανθεκτικοί στα αντι-ιικά φάρμακα», δήλωσε η Debra Birnkrant, M.D., επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντι-ιικών Προϊόντων στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

    Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου, το οποίο χορηγείται με εφάπαξ δόση από το στόμα, καταδείχθηκε σε δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σε 1.832 ασθενείς, οι οποίοι κλήθηκαν να λάβουν Xofluza, εικονικό φάρμακο ή άλλη αντι-ιική θεραπεία κατά της γρίπης εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των  συμπτωμάτων.

    Και στις δύο δοκιμές, οι ασθενείς που έλαβαν Xofluza παρουσίασαν ανακούφιση των συμπτωμάτων σε μικρότερο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Στη δεύτερη δοκιμή, όμως, δεν υπήρξε διαφορά στον χρόνο που μεσολάβησε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων μεταξύ των ατόμων που έλαβαν Xofluza και εκείνων που έλαβαν την άλλη θεραπεία κατά της γρίπης.

    Την έγκριση για το Xofluza έλαβε η Shionogi & Co., Ltd. Εντούτοις, εκτός Ιαπωνίας και Ταϊβάν θα διατεθεί από τη Roche, η οποία παρασκευάζει και το γνωστό φάρμακο για τη γρίπη Tamiflu. Η Shionogi θα διατηρήσει δικαιώματα συν-προώθησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην ΕΕ το φάρμακο βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π.Ο.Υ: 5 μύθοι για το εμβόλιο κατά της γρίπης

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κορυφαίοι φορείς υγείας: Οι πανδημίες της γρίπης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεμφανιστούν



    ΣΧΟΛΙΑ