Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Body

Έρευνα: Στα… ύψη η χοληστερίνη μετά τα Χριστούγεννα – Πώς θα τη μειώσετε

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων  χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων  αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης (χοληστερίνη) στον οργανισμό, περισσότερο απ’ ό,τι εθεωρείτο μέχρι πρότινος, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα από τις γιορτές, τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη») είναι 20% υψηλότερα από ό, τι το καλοκαίρι, υποστηρίζουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 25.000 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ο κίνδυνος αύξησης της χοληστερόλης είναι έξι φορές υψηλότερος, με εννέα στους δέκα συμμετέχοντες να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα.

“Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα λιπαρά τρόφιμα που καταναλώνουμε τα Χριστούγεννα. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλές μετρήσεις αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι αυτό που προκαλεί έκπληξη”, σημείωσε η Δρ Anne Langsted, μία εκ των συγγραφέων του σχετικού άρθρου, δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ιδιαίτερα τον κίνδυνο για τα άτομα που έχουν ήδη υψηλή χοληστερόλη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικά κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η υψηλή LDL-χοληστερόλη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η χοληστερόλη σχετίζεται με περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η  LDL χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί με υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή (υγιεινή διατροφή, μείωση σωματικού βάρους, τακτική άσκηση, διακοπή καπνίσματος, περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ) και –αν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό- με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Διατροφικές οδηγίες για μείωση της χοληστερίνης

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
Γάλα ή γιαούρτι Χαμηλά σε λιπαρά(1,5 ή 2%) Κρέμα γάλακτος, Γάλα και γιαούρτι πλήρες, Παγωτά & κρέμες από πλήρες γάλα
Τυρί Μυζήθρα, ανθότυρο,τυριά με λιγότερο από 10% λιπαρά Τυριά τύπου Ένταμ – Γκούντα – Ροκφόρ – Κασέρι – Φέτα – Γραβιέρα, Μαλακά τυριά (τυρί κρέμα)
Μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, ψωμί,όσπρια Ψωμί ολικής άλεσης! Τηγανητές πατάτες, Τσιπς
Φρούτα, λαχανικά Φρέσκα φρούτα και λαχανικά Φρούτα με κρέμα, Σαντιγί, Γλυκά
Λίπη Ελαιόλαδο Μαγιονέζα, ζωικά λίπη, Σάλτσες εμπορίου
Κρέας χοιρινό ή μοσχαρίσιο Προσοχή!!! Μόνο άπαχο κρέας Παχιά μέρη κρέατος, Αλλαντικά-λουκάνικα, Αυγά
Κοτόπουλο, γαλοπούλα Χωρίς πέτσα Χήνα-πάπια
Ψάρια Όλα τα ψάρια Θαλασσινά
Ποτά Οινοπνευματώδη

 

Πηγές:

Atherosclerosis Journal

Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφής Γ.Ν. Ξάνθης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σακχαρώδης διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια των γιορτών

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Έτσι θα σώσετε την καρδιά σας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υψηλή χοληστερόλη: Θεραπείες υπάρχουν, αλλά τα καρδιαγγειακά «θερίζουν»