Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Με ρυθμούς… πυροβόλου οι αιτήσεις στην Επιστρεπτέα 6 – Τρεις αιτήσεις το δευτερόλεπτο!

Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 400.000 επιχειρήσεις, με την προθεσμία να λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί μέσα σε διάστημα μόλις τριών ωρών, είχαν υποβληθεί πάνω από 33.000 νέες αιτήσεις ανεβάζοντας τον αριθμό των ενδιαφερόμενων στις 433.024! Αυτό σημαίνει ότι κάθε λεπτό υποβάλλονται σχεδόν 160 αιτήσεις ή τρεις αιτήσεις το… δευτερόλεπτο.

Επισημαίνεται πως τα κριτήρια υπαγωγής παραμένουν ακόμα άγνωστα, καθώς το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρας.

Αυτός μπορεί να θεωρηθεί και ο λόγος του ισχυρού ενδιαφέροντος από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που υποβάλλουν την αίτηση ελπίζοντας να καταστούν δικαιούχοι. Από την άλλη, αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες καταθέτουν το ενδιαφέρον τους για την κρατική ενίσχυση, καθώς εκτιμούν πως δεν έχουν κάτι να χάσουν ακόμα και αν απορριφθούν. Άλλωστε, το ίδιο σκηνικό είχε παρατηρηθεί και στον προηγούμενο κύκλο. Τότε είχαν υποβληθεί πάνω από 700.000 αιτήσεις και τελικά εγκρίθηκαν λιγότερες από 400.000, καθώς τα κριτήρια που θεσπίστηκαν στη συνέχεια έβαλαν ισχυρούς «κόφτες».

Η κρατική ενίσχυση θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο για το μήνα Ιανουάριο, με το συνολικό κονδύλι να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στις 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Ειδικά με βάση πληροφορίες για την εστίαση και τους άλλους κλειστούς κλάδους με τα κατώτατα όρια των ενισχύσεων διαμορφώνονται ως εξής:

· Σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,

· Σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,

· Σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και

· Σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Με περισσότερα από €15 δισ. θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2021

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την ασφαλιστική ικανότητα έμμεσων μελών

Γιάννης Στουρνάρας: Η bad bank είναι βέλτιστη για τον Έλληνα φορολογούμενο και την εθνική οικονομία