Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Financial Times

Ιστορική κατάρρευση τιμών στην αγορά πετρελαίου: Κάτω από τα 20 δολάρια/βαρέλι το αμερικανικό αργό

πετρέλαιο θέρμανσης

Κάτω από το επίπεδο των 20 δολαρίων/βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου λίγη ώρα μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης την Κυριακή.

Το επίπεδο των 20 δολαρίων/βαρέλι είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών, καθώς οι traders ποντάρουν πως η παραγωγή πρέπει να σταματήσει για να υπάρχει αντιστοιχία με την κατάρρευση της ζήτησης λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate ή WTI) βούτηξε στα 19,92 δολάρια ανά βαρέλι, χάνοντας πάνω από 6%.

Η τιμή του Brent, που είναι και ο διεθνής δείκτης αναφοράς, υποχώρησε επίσης κατά 6%, στα 23,03 δολάρια ανά βαρέλι που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2002.

Το απόγευμα στην Ασία, το Brent περιόρισε λίγο τις απώλειές του, στο -5,8%, στα 23,48 δολάρια ανά βαρέλι. Αντιστοίχως, η τιμή του WTI ήταν 4,1% χαμηλότερα, στα 20,63 δολάρια/βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% τον τελευταίο μήνα, καθώς τα εκτεταμένα lockdown σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν πλήξει σοβαρά τη ζήτηση για πετρέλαιο, με τους αναλυτές να προβλέπουν πλέον ότι θα μπορούσε να χαθεί έως και το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει συσσώρευση προσφοράς, λόγω του πολέμου τιμών που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία, και οι αναλυτές πιστεύουν πως το πλεόνασμα θα μπορούσε να αγγίξει τα 25 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον ερχόμενο μήνα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέσα σε εβδομάδες οι δυνατότητες αποθήκευσης.

«Έχουμε μια ιστορική κατάρρευση τιμών, η οποία δεν έχει τελειώσει καθώς το σύστημα ξεμένει από χώρους για να μπει όλο αυτό το πετρέλαιο», λέει ο Τζέισον Μπόρντοφ, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα για θέματα ενέργειας και ιδρυτής του Center on Global Energy Policy στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση μέχρι να προσαρμοστεί η αγορά και οι παραγωγοί θα αναγκαστούν πιθανότατα να μειώσουν την παραγωή σε πρωτοφανή, για τα δεδομένα του σύγχρονου πετρελαϊκού κλάδου, κλίμακα.

Η τιμή του WTI είχε υποχωρήσει ξανά κάτω από τα 20 δολάρια/βαρέλι αυτόν τον μήνα, καθώ έληγαν τα συμβόλαια του Απριλίου. Όμως, είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το WTI κινείται κάτω από τα 20 δολάρια σε κανονικές συνθήκες διαπραγμάτευσης.

© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.