Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
City Stories

Πεντανόστιμο, τρεμουλιαστό παστίτσιο με εύκολη μπεσαμέλ από την Αργυρώ

Το παστίτσιο της Αργυρώς

Το πιο νόστιμο, αφράτο, κρεμένιο και τρεμουλιαστό παστίτσιο με κιμά και εύκολη μπεσαμέλ, με την υπογραφή και όλα τα μυστικά της Αργυρώς. Απόλαυση σε κάθε μπουκιά!

Υλικά Συνταγής

Για τη σάλτσα κιμά

Για την εύκολη μπεσαμέλ

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα κιμά

Ξεκινάμε το παστίτσιο, ζεσταίνοντας σε πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά ο κιμάς, για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.

Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το ψιλοτριμμένο καρότο και σοτάρουμε για 1 με 2′. Σβήνουμε με το κονιάκ και φήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε. Σκεπάζουμε τον κιμά για το παστίτσιο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Φτιάχνουμε την εύκολη μπεσαμέλ για το παστίτισο

Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ αδιάλυτο, το μοσχοκάρυδο (πάντα φρεσκοτριμμένο), αλάτι, το βούτυρο, και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα. Αφήνουμε την κρέμα του να δέσει περίπου 10 λεπτά.

Αφού δέσει η κρέμα μπεσαμέλ αποσύρουμε από τη φωτιά και με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους. Ανακατεύουμε, να ενσωματώνεται κάθε κρόκος, και μετά προσθέτουμε τον επόμενο. Ρίχνουμε, τέλος, το 1 φλ. κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.

Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια. Ρίχνουμε τα μισά σε λαδωμένο βαθύ ταψί και τα περιχύνουμε με μια κουταλιά μπεσαμέλ. Ανακινούμε ελαφρά. Ρίχνουμε μία κουτάλα κρέμα μπεσαμέλ στον κιμά και ανακατεύουμε. Τον αδειάζουμε στα μακαρόνια. Κάνουμε την επόμενη στρώση με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/2 φλ. κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στην τελευταία σχάρα, για 45-50 λεπτά.

Μυστικά για τέλειο παστίτσιο

Εδώ σας έχω λίγα μυστικά για το τρεμουλιαστό μου παστίτσιο, που η κρέμα διαπερνάει τα μακαρόνια και μαζί με τη σάλτσα κιμά, γεμίζουν τις τρύπες του ζυμαρικού και απογειώνουν τη γεύση και την απόλαυση.

 Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.

 Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.

 Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.

 Αυτό που κάνει τη διαφορά στο τρεμουλιαστό παστίτσιο είναι ότι μπεσαμέλ, κιμάς και μακαρόνια, μπλέκονται όλα μαγικά σε στρώσεις που κολάζουν και δημιουργούν απίστευτη υφή στο φαγητό.  Γι’ αυτό, βάλτε τα μισά μακαρόνια στο ταψί, στρώνοντάς τα ομοιόμορφα και περιχύστε τα με μια γενναία κουτάλα κρέμα μπεσαμέλ απαλά ανακατεύοντας να πάει παντού. Ρίξτε μια κουτάλα μπεσαμέλ και μέσα στην σάλτσα κιμά. Έτσι η απλή σάλτσα κιμά, θα αποκτήσει βελούδινη υφή και μοναδική γεύση.

Μεγάλο μου μυστικό για αφράτο παστίτσιο είναι ακριβώς αυτή η ελαφριά, αέρινη και κρεμένια μπεσαμέλ. Αχ αυτή η κρεμένια μπεσαμέλ! Όπου κι αν μπει, απογειώνει την υφή του φαγητού. Μην αλλάξετε τίποτα από τη συνταγή!

Πώς θα δημιουργήσετε τις στρώσεις απόλαυσης

Αφού βάλατε τα μισά μακαρόνια με λίγη μπεσαμέλ, αφού στρώσατε σε μια στρώση τον κρεμώδη κιμά, καλύπτετε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος σκεπάζετε το παστίτσιο με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Η κρεμένια υφή της θα διατρέξει μέχρι μέσα τα μακαρόνια αλλά θα κάνει και παχιά στρώση στην επιφάνεια.

Τέλος, το κεφαλοτύρι στην επιφάνεια του παστίτσιου θα δώσει την επιθυμητή ρόδινη, τυρένια κρούστα και θα το κάνει μοναδικό.

• Αφού ψηθεί, αφήστε το ταψί να σταθεί στον πάγκο σας για 20′ να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις και απολαύστε το τρεμουλιαστό παστίτσιο, με τις στρώσεις που μπλέκονται ξεμυαλιστικά  μεταξύ τους.

 Στο ζεστό παστίτσιο δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι αυτό, να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό. Όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη ωμά ή ψημένα, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρεσκοψημένο και λαχταριστό παστίτσιο.