Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Kodas: Τα μικροσκοπικά σπίτια που μετακινούνται με τους ιδιοκτήτες τους (pics)

koda

“Μετακίνηση” σημαίνει, συνήθως, να αφήνεις πίσω το παλιό σου σπίτι. Όμως, κάτι καινούργιο ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Ένα νέο μικροσκοπικό σπίτι, που ονομάζεται Koda, έχει σχεδιαστεί για να κινείται με τους κατοίκους του. Συγκεκριμένα, ένα συνεργείο κατασκευής της Kodasema -μιας εσθονικής εταιρείας σχεδιασμού- μπορεί να το συναρμολογήσει σε λιγότερο από 10 ώρες και να το αποσυναρμολογήσει σε τέσσερις ώρες.

Τώρα η ομάδα κατασκευάζει μικρά χωριά με Kodas, κοντά στις πόλεις Ταλίν, Άμστερνταμ, Λονδίνο, και Αλμερέ. Τα σπιτάκια είναι επιπλωμένα και θα υφίστανται σε τρία διαφορετικά μοντέλα: το “Koda for Living”, το “Koda for Studying” και το “Koda for Work”. Θα λειτουργήσουν ως σπίτια, αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία αντίστοιχα. Τα Kodas είναι πλέον διαθέσιμα για παραγγελίες στις τέσσερις πόλεις, με τιμές που ξεκινούν από €120.000 για αγορά, ώστε οι ιδιοκτήτες να τα ενοικιάσουν μετά για ημέρες, μήνες ή χρόνια. Το ενοίκιο διαφέρει ανάλογα με την πόλη και το πόσο διαμένουν οι επισκέπτες εκεί.

Δείτε τα παρακάτω:

Τα μικρά χωριά του Kodasema θα βρίσκονται σε χώρους στάθμευσης κοντά στα κέντρα της πόλης. Το πρώτο θα είναι στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν.

Πριν ανοίξουν τα χωριά, θα πρέπει να περάσουν από διαδικασίες ελέγχου τεσσάρων μηνών από τις κοντινές πόλεις.

Η μία πλευρά ενός Koda είναι κατασκευασμένη από γυαλί τεσσάρων στρωμάτων, που μονώνει το σπίτι από τον θόρυβο και το κρύο.

Κάθε Koda μετρά μόλις 25 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή, όσο ένα γκαράζ αυτοκινήτου περίπου.

Και τα τρία μοντέλα Koda είναι επιπλωμένα με κομμάτια σχεδιασμένα από την εσθονική κατασκευαστική Floyd IFS.

Το “Koda for Living” έχει όλα όσα χρειάζεστε σε ένα σπίτι: ένα καθιστικό, ένα μπάνιο, μια κουζίνα και ένα υπερυψωμένο κρεβάτι.

Η κουζίνα διαθέτει φούρνο, εστία μαγειρέματος, συρτάρια και ντουλάπια.

Στη δεξιά πλευρά της κουζίνας, μια πόρτα οδηγεί σε ένα μπάνιο με τουαλέτα και ντους.

Αν ανεβείτε τις σκάλες, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κανονικού μεγέθους κρεβάτι.

Το σπίτι είναι προκατασκευασμένο, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία του είναι κατασκευασμένα στο εργοστάσιο του Kodasema στο Harkujärve και στη συνέχεια συναρμολογούνται επί τόπου.

Τα μέρη μεταφέρονται μέσω ρυμουλκούμενου οχήματος. Έπειτα, το Kodasema συναρμολογεί το κτίριο με γερανό.

Τα τοιχώματα πάχους 7 ιντσών είναι κατασκευασμένα από σύνθετα πάνελ, από σκυρόδεμα και ξύλο.

Οι ηλιακοί συλλέκτες της στέγης αναμένεται να παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει η μονάδα ετησίως. Ακόμη και όταν υπάρχει χειμωνιάτικος ήλιος, η εξοικονόμηση ενέργειας από το καλοκαίρι θα μπορεί να ανάψει τα LED του σπιτιού.

Στα εσθονικά η λέξη “koda” αναφέρεται σε μια γρήγορα κατασκευασμένη καλύβα που χρησιμοποιείται από νομάδες. Το Kodasema ήθελε να συλλάβει αυτό το νόημα με τα σπίτια Koda, τα οποία επιτρέπουν την ταχεία κατασκευή και αποσυναρμολόγηση.

Τα χωριά αυτά θα μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους millenials, που αποτελούν ένα target group όχι και τόσο “δεμένο”.

Όταν ένας ιδιοκτήτης θέλει να μετακινήσει το σπίτι του, μπορεί να πληρώσει την Kodasema για να το αποσυναρμολογήσει, να το μεταφέρει και να το συναρμολογήσει σε μια νέα θέση.

Τα σπίτια Koda ακολουθούν την τάση της μικροσκοπικής διαβίωσης, η οποία δεν είναι μια μανία που θα περάσει. Περισσότεροι νέοι ζουν μόνοι τους για αρκετό καιρό, παντρεύονται πολύ αργότερα και κινούνται σε όλο τον κόσμο.

Τα χωριά της Kodasema ξεχωρίζουν, επειδή είναι κατασκευασμένα κοντά στα κέντρα των πόλεων.

Η Kodasema ελπίζει τελικά να επεκταθεί, έχοντας 200 Kodas σε κάθε χωριό. Θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει έναν νέο τύπο κινητού σπιτιού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tο ξενοδοχείο στην Εύβοια που προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει (12 pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το «κρυμμένο» εξοχικό στη Σέριφο που θα σας μαγέψει (11 pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μετέτρεψαν διατηρητέα καπναποθήκη σε ξενοδοχείο στη Δράμα (15 pics)