Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Uber: Πάνω από 500 γυναίκες προχώρησαν σε αγωγή για σεξουαλική επίθεση

Uber

Αγωγή στην Uber Technologies έχουν καταθέσει από περισσότερες από 500 γυναίκες στις ΗΠΑ, ισχυριζόμενες ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από οδηγούς της πλατφόρμας.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει ότι γυναίκες «απήχθησαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή και δέχθηκαν άλλη επίθεση από οδηγούς της Uber». Μάλιστα ισχυρίζεται ότι η εταιρεία γνώριζε για τη σεξουαλική παρενόχληση ορισμένων από τους οδηγούς, συμπεριλαμβανομένου ενός βιασμού, από το 2014.

Η Uber αγωνίζεται εδώ και καιρό να διαχειριστεί τις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες,  δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεση ασφάλειας που έδειξε ότι έλαβε 3.824 αναφορές για τις πέντε πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης το 2019 και το 2020.

“Ενώ η εταιρεία έχει αναγνωρίσει αυτήν την κρίση σεξουαλικής επίθεσης τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα η ανταπόκριση της ήταν αργή και ανεπαρκής, με φρικτές συνέπειες”, δήλωσε ο Adam Slater, ιδρυτικός εταίρος της δικηγορικής εταιρείας που έχει αναλάβει την υπόθεση, Slater Slater Schulman.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορεί να κάνει η Uber για να προστατεύσει τους επιβάτες: προσθέτοντας κάμερες για να αποτρέψουν τις επιθέσεις, πραγματοποιώντας πιο ισχυρούς ελέγχους του ιστορικού των οδηγών, δημιουργώντας ένα σύστημα προειδοποίησης όταν οι οδηγοί δεν ακολουθούν τη προκαθορισμένη διαδρομή προς έναν προορισμό». Η δικηγορική εταιρεία έχει περίπου 550 πελάτες με αξιώσεις κατά της Uber και ερευνά τουλάχιστον 150 ακόμη υποθέσεις.

Η Uber έχει αντιμετωπίσει πολλές αγωγές εναντίον της από γυναίκες που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση από οδηγούς. Το 2018, συμφώνησε να διευθετήσει μια υπόθεση ομαδικής αγωγής που ασκήθηκε από δύο γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι τις  εκμεταλλεύτηκαν οι οδηγοί αφού είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Η Uber υπερασπίζεται εδώ και καιρό τον εαυτό της υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη συμπεριφορά των οδηγών της, οι οποίοι δεν είναι υπάλληλοι αλλά συνεργάτες. Στην πρόσφατη έκθεσή της για την ασφάλεια, η Uber είπε ότι διενεργεί λεπτομερείς ελέγχους του ιστορικού των οδηγών πριν και κατά τη διάρκεια του χρόνου συνεργασίας τους με την εταιρεία.

“Η σεξουαλική επίθεση είναι ένα φρικτό έγκλημα και λαμβάνουμε κάθε αναφορά στα σοβαρά”, ανέφερε η Uber σε δήλωση της.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια, γι’ αυτό η Uber έχει δημιουργήσει νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και είναι πιο διαφανής σε ό,τι αφορά σε σοβαρά συμβάντα. Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις εκκρεμείς αναφορές, θα συνεχίσουμε να έχουμε την ασφάλεια στο επίκεντρο της δουλειάς μας», πρόσθεσε.

 Διαβάστε ακόμη:

Uber Files: Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα το έκανα ξανά, δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν

Σκάνδαλο Uber Files: Έρευνα αποκαλύπτει ότι υιοθέτησε βίαιες μεθόδους για να επιβληθεί στην αγορά