Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Tata Motors: Ζημιές στο τρίμηνο για την ιδιοκτήτρια της Jaguar

Η Tata Motors, η ιδιοκτήτρια της Jaguar Land Rover, ανακοίνωσε ζημιές στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών συνέχισε να πλήττει την παραγωγή της.

Η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε ζημιές 15,16 δισ. ρουπίες (204 εκατ. δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι κερδών 29,06 δισ. ρουπιών την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε έλλειμμα 9 εκατ. στερλινών (12 εκατ. δολαρίων) προ φόρων για το τρίμηνο, έναντι κερδών 439 εκατ. στερλινών το ίδιο διάστημα του 2020, μετέδωσε το Bloomberg.

Η κρίση που προκάλεσε η έλλειψη των ημιαγωγών πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι το 2022 και θα βελτιωθεί σταδιακά, καθώς αυξάνεται η χωρητικότητα εντός της βάσης εφοδιασμού, δήλωσε η Tata Motors. Η Jaguar Land Rover συνεργάζεται με προμηθευτές και κατασκευαστές chip για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη προμήθεια, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η JLR αναμένει βελτίωση των κερδών με θετικές ταμειακές ροές το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα δήλωση της. Η πολυτελής μονάδα βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της να επιτύχει κέρδη προ τόκων και φόρων 10% ή και περισσότερο έως το τέλος του έτους που λήγει στις 31 Μαρτίου 2026.

Η επιτυχία της Jaguar είναι ζωτικής σημασίας για την Tata Motors, η οποία έκλεισε εργοστάσια και αντιπροσωπείες πέρυσι αφού η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά μέτρα lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Η Ινδία είχε ανακοινώσει περισσότερα από 41 εκατομμύρια κρούσματα Covid και σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους μέχρι τη Δευτέρα.

Οι λιανικές πωλήσεις της JLR το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 37,6% σε 80.126 οχήματα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 6,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εταιρεία σχεδιάζει να στραφεί στην ηλεκτροκίνηση και να καταργήσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στη Jaguar έως το 2025.

Η Land Rover θα αποκτήσει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο το 2024. Η Tesla βοηθά την JLR να τηρήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από αυτοκίνητα.

Η τοπική επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων της Tata Motors προσέλκυσε επενδύσεις από την TPG και άλλες εταιρείες τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία θα επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών στη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της, είχε επισημάνει ο CFO, P.B. Balaji, τον Οκτώβριο. Παράλληλα, στοχεύει το 20% των συνολικών πωλήσεων να είναι ηλεκτρικά οχήματα έως το 2026, ενώ σχεδιάζει να κυκλοφορήσει 10 μοντέλα με μπαταρία μέχρι εκείνη τη περίοδο.

Διαβάστε ακόμη:

Ryanair: Ζημιές στο δ’ τρίμηνο και αβεβαιότητα για την ανάκαμψη των ταξιδιών