Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Τα ελληνικά yachts κατακτούν τις θάλασσες της Καραϊβικής

Μαρίνα με Yachts

Yachts

Οι δισεκατομμυριούχοι όλου του κόσμου επιλέγουν και φέτος την Καραϊβική για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στα πολυτελή superyachts τους, με αυτά που ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες να είναι πλειοψηφία.

Πρόκειται κυρίως για yachts και θαλαμηγούς που είναι ναυλωμένα. Προσαράζουν στις μαρίνες της Καραϊβικής και πλούσιοι πελάτες  απ’ όλο τον κόσμο μπορούν να τα ενοικιάσουν για κάποιες μέρες για τις luxury διακοπές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τα πλοία που ανήκουν σε Έλληνες και βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Καραϊβική είναι 148. Ο συνολικός ελληνικός στόλος του yachting είναι 5.450.

Δεύτερη για τον μήνα Δεκέμβριο έρχεται η Ισπανία και ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ιταλία. Τον Νοέμβριο ήταν πολύ πιο ισχυρή η παρουσία των super yachts, που ανήκουν σε Ισπανούς και σε Αμερικάνους με 173 yachts στη Καραϊβική, ενώ η Ελλάδα παρέμεινε σταθερή στα 148 yachts.

Συγκριτικά στοιχεία για την προέλευση των yachts που προσαράζουν τους δύο τελευταίους μήνες στην Καραϊβική

Τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα πάρτι είναι μία παράδοση για τους λάτρεις του yachting, ιδίως τις εορταστικές ημέρες. Ήδη ο αριθμός έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον Νοέμβριο, με τη σεζόν να βρίσκεται σε άνθιση για την Καραϊβική, καθώς πάνω από 200 πλοία προσαράζουν στα νησιά σε αντίθεση με τα 81 που ήταν τον Νοέμβριο.

Τα πολυτελή yachts που πλέουν στην Καραϊβική

Το super yacht Rising Sun του Αμερικανού επιχειρηματία Ντέιβιντ Γκέφεν  μήκους 138 μέτρων είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή, αγκυροβολημένο στο St. Barts.

Το Infinity μήκους 117 μέτρων είναι αγκυροβολημένο στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και το 115 μέτρων  Ahpo του Καναδο-Τζαμαϊκανού δισεκατομμυριούχου Μίχαελ Λι Τσιν έφτασε πριν λίγες ημέρες στο Σεντ Κιτς.

Ίσως μία άλλη χρονιά, ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς να έκανε παρέα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δίπλα στο σκάφος του Γκέφεν στο Σεντ Μπαρτς. Όμως ο ίδιος υπάγεται σε σκληρές κυρώσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με αποτέλεσμα τέσσερα μεγάλα γιοτ που συνδέονται ή ανήκουν σε αυτόν να είναι δεσμευμένα στην Τουρκία.

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά, όχι όμως για την αγορά του yachting. H Boat International ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι 600 super yachts πουλήθηκαν φέτος έναντι του συνολικού ποσού των  3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Δεν είναι όμως μόνο η Καραϊβική ένας από τους πιο hot προορισμούς για τις εορταστικές ημέρες. Στις Μαλδίβες ο αριθμός των γιοτ έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με το Lauren L μήκους 88 μέτρων να είναι το μεγαλύτερο από τα 17 πολυτελή πλοία που αγκυροβολούν εκεί.

Το Cloudbreak του Ρώσου ιδιοκτήτη Αλεξάντερ Σβετάκοφ, μήκους 72 μέτρων, είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στη διασκέδαση στο Πουκέτ, αφού πρώτα πέρασε δύο μήνες σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Ινδονησίας και σταμάτησε στη Σιγκαπούρη για λίγες μέρες.

Διαβάστε επίσης:

Σωτήρης Καποδίστριας (Cyan): Η startup που έχει στόχο να επαναπροσδιορίσει την αγορά του yachting