Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Στα 149 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία της ΕΕ

Με 54 δισ. ευρώ συνέβαλε απευθείας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕγχΠ) της ΕΕ, η ευρωπαϊκή ναυτιλία, σύμφωνα με νεώτερη μελέτη της Oxford Economics με στοιχεία του 2018, η οποία έγινε για λογαριασμό της Ένωσης των Εφοπλιστικών φορέων της Ευρώπης (Ecsa). Λαμβάνοντας υπόψη και τη έμμεση επίδραση η συνολική συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία της ΕΕ ανέρχεται σε 149 δισ. Ευρώ.

Η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία απασχολεί άμεσα 685.000 άτομα και δημιουργεί περισσότερες από 2 εκατ. είναι έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η μελέτη τονίζει ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία, με λίγες εξαιρέσεις, εξακολουθεί να υφίσταται έντονες πιέσεις από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της συμβολής στο ΑΕγχΠ της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει υπό πίεση.

Η ναυτιλία είναι και πρέπει πάντα να παραμείνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες καθώς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Προκειμένου όμως η ευρωπαϊκή ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική πολιτική και να εξασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο,, σχολίασε ο Martin Dorsman, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

Εδώ η μελέτη