Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Renault-Nissan: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για συγχώνευση

H Renault σχεδιάζει να προτείνει στη Nissan να περάσουν από τη συμμαχία στην πλήρη συγχώνευση, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές με γνώση των σχεδίων. Η Renault είδε  τα έσοδά της να μειώνονται 4,8% το πρώτο τρίμηνο και γι αυτό σχεδιάζει να προτείνει στην Nissan να εξελίξουν τη μεταξύ τους συμμαχία σε συγχώνευση προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Πριν από δύο ημέρες η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan προειδοποίησε ότι θα εμφανίσει φέτος τα χαμηλότερα κέρδη των δέκα τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η πρόταση θα αφορά μία συγχώνευση μεταξύ ίσων, με τους μετόχους της κάθε πλευράς να αποκτούν μερίδιο 50% έκαστος στη νέα εταιρεία. Ωστόσο οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί στη Nissan.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η συμμαχία δεν λειτουργεί σωστά» σχολίασε μία εκ των πηγών, προσθέτοντας ότι η πρόταση για τη συγχώνευση είναι το πρώτο βήμα σε μία μακρά διαδικασία διαπραγμάτευσης, που ανοίγει. Έσπευσε δε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να είναι μία «επιθετική προσφορά».

Η αυτοκινητοβιομηχανία δυσκολεύεται

Oι δυσκολίες όμως φέτος είναι μεγάλες και για τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η  Daimler προειδοποίησε ότι οι ετήσιοι οικονομικοί στόχοι της είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν ύστερα από ένα εξαιρετικά δύσκολο ξεκίνημα. Η κορυφαία κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων προσπαθεί να εντείνει τις προσπάθειες περικοπής κόστους.

Τα κέρδη της γερμανικής εταιρείας μειώθηκαν 16% το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις κατεβάζουν αισθητά ταχύτητα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι πωλήσεις των Mercedes- Benz σημείωσαν πτώση 5,6%.