Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ρεκόρ συμμετοχής έκαναν οι επενδυτές στο ομόλογο της Lamda Development

Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development

Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development

Πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κάνει σήμερα το ομόλογο της Lamda Development για το οποίο η συμμετοχή των επενδυτών αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία 10.454 επενδυτές ήταν εκείνοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την επταετή ομολογιακή έκδοση της Lamda. Ο αριθμός αυτός των επενδυτών είναι ο μεγαλύτερος από τις συνολικά 13 εκδόσεις που έχουν γίνει για ελληνικού δικαίου ομόλογα αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2016. Μέχρι τώρα το ρεκόρ συμμετοχής επενδυτών το κατείχε η έκδοση της Μυτιληναίος, η οποία είχε γίνει τον Ιούνιο του 2017. Τότε, ο αριθμός των επενδυτών είχε φτάσει στους 10.038. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει πλέον ανακληθεί, σύμφωνα με τους όρους που προέβλεπαν την πρόωρη αποπληρωμή.

Από εκεί και πέρα, στην επόμενη θέση βρίσκεται το πρόσφατο ομόλογο που εκδόθηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το οποίο αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον από 9.591 επενδυτές. Το ομόλογο του ΟΠΑΠ του Μαρτίου του 2017, το οποίο επίσης έχει ανακληθεί, είχε προσελκύσει 8.118 επενδυτές.

Οι υπόλοιπες εκδόσεις είχαν κινηθεί στα επίπεδα των 4.000 με 7.000 επενδυτών ενώ οι χαμηλότερη συμμετοχή ήταν αυτή της Housemarket στην οποία συμμετείχαν 565 επενδυτές. Το συγκεκριμένο αυτό ομόλογο ήταν το πρώτο το οποίο διαπραγματεύτηκε στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αντλώντας 40 εκατ. ευρώ.

Ειδικά σε ότι αφορά το ομόλογο της Lamda Development φαίνεται ότι το ελκυστικό επιτόκιο της τάξεως του 3,40% λειτούργησε σαν μαγνήτης προσελκύοντας ένα σημαντικό κομμάτι ενδιαφερομένων. Καθώς φαίνεται, οι επενδυτές έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία συμφερόντων του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση, η οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει το mega-project της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Αν και τα ζητηθέντα κεφάλαια ήταν 320 εκατ. ευρώ, εντούτοις η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 618,3 εκατ. ευρώ. Ζήτηση η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη μετά από τις εκδόσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για τις οποίες τα κεφάλαια που προσφέρθηκαν ήταν 686,7 και 684 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αν και το ομόλογο της Lamda Development έχει δικαίωμα μερικής ή ολικής προεξόφλησης μετά από μια διετία, εντούτοις, αποτέλεσε σημείο αναφοράς από ένα σημαντικό κομμάτι ιδιωτών Ελλήνων, οι οποίοι αναζητούν καλύτερες αποδώσεις από αυτές των τραπεζικών καταθέσεων, τα επιτόκια των οποίων είναι εξαιρετικά ισχνά. Από τα 320 εκατ. ευρώ του ομολόγου της Lamda οι ιδιώτες επενδυτές απορρόφησαν τα 223, ενώ τα υπόλοιπα 97 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από θεσμικά χαρτοφυλάκια των αποκαλούμενων ειδικών επενδυτών. Από το δεύτερο αυτό κομμάτι τα 20 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από τους αναδόχους της έκδοσης.