Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νίκος Τσάκος: Η ΤΕΝ παρέλαβε το panamax Sunray – Μέρισμα στις προνομιούχες μετοχές της εταιρίας

Ν. Τσάκος, εφοπλιστής

Το πρώτο από τα δύο πλοία τύπου panamax που έχει παραγγείλει για το 2016 παρέλαβε η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Νίκου Τσάκου.

Πρόκειται για το πλοίο Sunray, χωρητικότητας 74.200 dwt, που κατασκευάστηκε στη Νότιο Κορέα, για το οποίο η εταιρία έχει ήδη εξασφαλίσει ναύλωση χρονικής διάρκεια minimum 54 και maximum 78 μηνών. Το συμβόλαιο που έχει εξασφαλίσει η TEN με μεγάλη εταιρία πετρελαίου αναμένεται να της εξασφαλίσει ακαθάριστα έσοδα το λιγότερο 40,5 εκατ. δολάρια.

Το συγκεκριμένο πλοίο είναι το τέταρτο από τα 15 πλοία που περιλαμβάνει το πλήρως χρηματοδοτούμενο πλάνο διεύρυνσης του στόλου της εταιρίας, και έχουν αρχίσει να παραδίδονται από τον Ιούνιο του 2016. Σημειώνεται ότι για τα 13 από τα 15 πλοία υπάρχουν ήδη συμβόλαια ναύλωσης, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα που θα φέρουν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 1,3 δισ. δολάρια, αν ασκηθούν συγκεκριμένα δικαιώματα που προβλέπουν οι συμφωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η ΤΕΝ παρέλαβε το πλοίο Elias Tsakos χωρητικότητας 112.700 dwt, το πρώτο από τα εννέα aframax της συγκεκριμένης παραγγελίας στα ρουμάνικα ναυπηγεία. Πριν λίγες ημέρες, παρέλαβε και το δεύτερο aframax, της ίδια χωρητικότητας, το Thomas Zafiras, του οποίου η μακροπρόθεσμη ναύλωση από τη Statoil εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει στην ΤΕΝ ακαθάριστα έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα με τις παραγγελίες από τα ρουμάνικα ναυπηγεία, η TEN κινείται και σε άλλες κατευθύνσεις, και πρόσφατα συμφώνησε με τον κινεζικό ενεργειακό κολοσσό CNOOC για τη ναύλωση του μοναδικού της πλοίου μεταφοράς LNG, του χωρητικότητας 149.700 cbm Neo Energy (έτος κατασκευής 2007), που θα αξιοποιηθεί ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα.

Μέρισμα από την ΤΕΝ

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΤΕΝ αποφάσισε πρόσφατα τη διανομή μερίσματος 0,546875 δολαρίων ανά μετοχή για τις προνομιούχες μετοχές της εταιρίας σειρά D, για τη χρονική περίοδο 28 Μαίου έως 27 Αυγούστου. Δικαιούχοι είναι όσοι μέτοχοι κατέχουν τίτλους τις εταιρίας μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2016, ενώ η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/nikolaos-vafias-me-afti-tin-kinisi-tha-vgali-chrimata-en-meso-krisis/68845