Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΕΛΠΕ, Total και Edison: Υπεγράφη η σύμβαση-σταθμός για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Πετρέλαια - Υδρογονάθρακες

Υπεγράφη σήμερα, 31 Οκτωβρίου, η σύμβαση για την έρευνα και την εκμετάλλευση του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο, στα δυτικά της Κέρκυρας.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μία ιδιαίτερη σημαντική πρωτοβουλία και ως ένα σημείο καμπής και μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Total και η Edison, οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία δηλαδή, δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που τρέφουν για τη συγκεκριμένη παραχώρηση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Total, Bernard Leman, αρμόδιος για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη ότι «το οικόπεδο 2 μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επωφελές πεδίο για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων».

Ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σταθάκης, τόνισε στην ομιλία του πως η κυβέρνηση κινείται σταθερά στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες και χαρακτήρισε τη σύμβαση για το οικόπεδο 2 ως πρότυπο για τις άλλες που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ σημαντικές εταιρείες και σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της ΕΕ του διαγωνισμού για μια ακόμη περιοχή στο Ιόνιο και περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ακόμη ότι προχωρά η επικαιροποίηση των σεισμικών δεδομένων ώστε να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό.

«Η συγκυρία είναι διαφορετική, η ανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της σημερινής υπογραφής», υπογράμμισε ο ο κ. Σταθάκης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός έκανε λόγο για σημαντική μέρα για τον ενεργειακό τομέα της χώρας καθώς και για την εταιρία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ιστορικό των ερευνών που ξεκίνησαν στην περιοχή πριν από 30 χρόνια, οι οποίες έδειξαν την ύπαρξη ενδιαφέροντος γεωλογικού συστήματος.

«Θα πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, η περιοχή 2 δείχνει να έχει καλές προοπτικές. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ότι κανείς άλλος πριν δεν έχει εργαστεί σε αυτή την περιοχή και το έδαφος είναι παρθένο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Total, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη νέων ερευνών για τη λήψη περισσότερων πληροφοριών, πιθανώς μέχρι τα τέλη του έτους εάν προχωρήσει άμεσα η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν οι πρέσβεις Γαλλίας και Ιταλίας, τονίζοντας την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πετρέλαιο: Πέφτουν οι υπογραφές για το οικόπεδο 2 στην Κέρκυρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την έρευνα υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΠΕ-TOTAL-EDISON: Παίρνουν τα πετρέλαια της Κέρκυρας