Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Attica Bank: Εγκρίθηκε η πώληση και διαχείριση κόκκινων δανείων στον χρηματοοικονομικό όμιλο Aldridge EDC

Attica Bank

Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής

Ενέκρινε πριν από λίγο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, την ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ της τράπεζας στον χρηματοοικονομικό όμιλο Aldridge EDC.
Η απόφαση αυτή  εντάσσεται στο πλαίσιο της υποχρέωσης κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών 70 εκατ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, προκρίθηκε τελικώς ο βρετανικός όμιλος Aldridge, ο οποίος θα μπει ως νέος επενδυτής στην Attica Bank, αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων

H Aldridge διαθέτει από το 2007 μία επιτυχημένη πλατφόρμα διαχείρισης δανείων στην Ευρώπη, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 2,3 εκατ. πελατών και απαιτήσεων ονομαστικής αξίας 2 δις. ευρώ. Ο βρετανικός όμιλος κατέχει το 48,81% των μετοχών της ελβετικής εισηγμένης εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, DDM Holding AG.

Η είσοδος της Aldidge στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank με ταυτόχρονη ανάληψη προς διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου δανειακού της χαρτοφυλακίου, θα γίνει μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας:

1) Η Τράπεζα θα τιτλοποιήσει τα δάνεια 1,3 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση και θα τα μεταφέρει σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV).

2) Με κάλυμμα το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εταιρία ειδικού σκοπού θα εκδώσει δύο ομόλογα: ένα υψηλής εξασφάλισης (senior note), ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ και ένα μειωμένης εξασφάλισης (junior note), ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ.

3) Η εταιρία ειδικού σκοπού θα συνάψει σύμβαση διαχείρισης απαιτήσεων, 7ετούς τουλάχιστον διάρκειας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου “κόκκινων” δανείων, με την εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων  “Θεά Άρτεμις” την οποία ίδρυσε η Attica Bank.

4) Η Aldridge θα αποκτήσει το 80% της εταιρίας διαχείρισης, καταβάλλοντας ποσό αντίστοιχο της ονομαστικής αξίας της συμμετοχής της στο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαχείρισης δανείων.

5) Η Attica Bank θα πωλήσει στην Aldridge το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έναντι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ. Αναγνωρίζοντας έτσι ισόποσο κέρδος, η Τράπεζα θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές τις ανάγκες, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον βασικό μέτοχο, ΕΦΚΑ, από απομείωση της συμμετοχής του στην Τράπεζα.